To jedna z najpopularniejszych sieci sklepów ze sprzętem elektronicznym w Polsce. Jak się tam pracuje? Firma ma nową siedzibę, którą zaprojektowali architekci z pracowni Architektoniczne Studio Projektowe Contrast. Zajrzeliśmy do środka!

Nowa siedziba x-kom powstała w strefie “Euro-Park” w Częstochowie. Kompleks składa się z dwóch budynków: czterokondygnacyjnego biurowca o powierzchni około 800 m kw. oraz centrum logistycznego, którego powierzchnia wynosi ponad 12 tysięcy m kw. W nowej centrali pracuje blisko 800 osób, które wcześniej rozproszone były w trzech różnych lokalizacjach.

Przestrzenie x-kom zaprojektowano tak, aby były komfortowe dla pracowników. Industrialna aranżacja i funkcjonalne rozwiązania mają zapewnić przyjazne warunki każdego dnia. Wnętrza utrzymano w stylu loftowym. Udało się to osiągnąć dzięki odpowiedniemu wykorzystaniu żelbetowych elementów, odkrytych instalacji i konstrukcji technicznych. Beton, szkło i drewno nawiązują do nowych technologii i aranżacji znanych z salonów x-kom. Dominują w nim neutralne kolory, takie jak: biel, czerń i szarość. Za aranżację wnętrz odpowiada Insideout Studio.

Na trzech kondygnacjach znalazły się stanowiska pracy typu open space. W biurowcu można znaleźć także m.in kantynę, strefy relaksu, pokoje do gier, przestronne kuchnie, miejsca do pracy zespołowej, pokoje cichej pracy i aż 18 sal spotkań wyposażonych w nowoczesne rozwiązania telekonferencyjne. Do dyspozycji pracowników są również tarasy o łącznej powierzchni ponad 220 m kw. Na członków x-komowego teamu i gości czeka niemal 200 miejsc parkingowych. Miłośnicy jednośladów znajdą ponad 50 miejsc parkingowych dla rowerów i 20 miejsc przeznaczonych dla motocykli i skuterów.

Budowa obiektu pochłonęła ponad 70 mln zł.