Ekologiczne naczynia codziennego użytku opracowali projektanci zrzeszeni w pracowni Craft Combine w Seulu. To prosta alternatywa dla plastiku.

Jednorazowe naczynia z plastiku to zmora ostatnich dziesięcioleci. Tanie w produkcji i wygodne w użyciu zalały cały świat. Niestety ich nadmierna ilość sprawiła, że zaczęły szkodzić środowisku. Dlatego cieszymy się, kiedy możemy prezentować projekty będące alternatywą dla plastikowych i jednorazowych naczyń.

Zaprojektowane naczynia wykonano z grzybni, która jest materiałem biodegradowalnym. Powstała seria pojemników, które do złudzenia przypominają ceramiczne odpowiedniki. Każde z powstałych w ten sposób naczyń jest niepowtarzalne – grzybnia rozwija się bowiem w nieregularny, nierówny sposób. Ich oryginalny kształt został tutaj przekuty w atut.

Projektanci wspólnie z naukowcami, którzy zostali zaangażowani w prace nad projektem odkryli, że bakterie, które wykorzystali do stworzenia naczyń rozwijają się tak, jak chcą, to znaczy, że nie można nadać im perfekcyjnego kształtu, jakiego oczekujemy od kuchennego sprzętu. Ekologiczne naczynia mają więc niespójną formę, ale zyskują unikalne różnice – fakturę, kolor i kształt.

ekologiczne naczynia

Aby nadać im ostateczną formę projektanci zmieszali bakterie ze słomą. Dzięki temu są wytrzymałe i można z nich wielokrotnie korzystać. Projektanci umieścili grzybnię w formach wykonanych na drukarce 3D, w ten sposób powstała seria naczyń o różnej wielkości gotowa sprostać kuchennym potrzebom każdego. Proste i piękne!

Więcej ekologicznych nowinek ze świata designu znajdziecie w naszych artykułach tutaj.

Czytaj też: Ciekawostki | Ekologia | Naczynia | Opakowania | Recykling | Opakowania

źródło: Craft Combine