Zaprojektowany dom z przesuniętym dachem zlokalizowany jest w Zabrzu, na jednym z nowopowstających osiedli domów jednorodzinnych. Budynek zaprojektował zespół architektów z pracowni BAAR. To jeden z ciekawszych projektów, jakie ostatnio opisywaliśmy. 

Dom z przesuniętym dachem położony jest na płaskiej, narożnej działce i z dwóch stron otoczony jest drogą dojazdową, a z pozostałych zabudową sąsiedzką. Inwestorzy to młoda rodzina z dwójką dzieci oczekująca niedużego, parterowego domu, którego budowa nie pochłonie fortuny. Budynek, który będzie wykonany w dużej mierze w technologiach przyjaznych środowisku, gwarantującego zachowanie pełnej prywatności, ale też otwartego na otoczenie.

Ideą projektu jest wykorzystanie uwarunkowań urbanistycznych oraz potrzeb inwestorów. Projektanci stworzyli więc koncepcję, która zakłada budowę domu opartego na rzucie w kształcie litery L, w którym dłuższe zewnętrzne ściany gwarantują odizolowanie się od przyległych do działki dróg, a krótsze zlokalizowane od strony ogrodu tworzą wnękę dającą poczucie dużej prywatności przy jednoczesnym otwarciu na ogród.

Podziałowi na część zewnętrzną i wewnętrzną podporządkowana została cała bryła budynku.

Od strony drogi mamy ograniczoną do minimum ilość otworów okiennych i dach bezokapowy – surowa w odbiorze forma – opisują autorzy projektu.

Od strony ogrodu znalazła się mocno przeszklona strefa dzienna. W tej części budynku architekci zaprojektowali dach okapowy, który tworzy dodatkowo podcień dla tarasu.

Ograniczona zakładanym budżetem powierzchnia domu, wymusiła rezygnację z garażu, dlatego w tak ukształtowanej bryle dodatkowo przesunięto dach w stosunku do rzutu i dzięki takiemu rozwiązaniu od strony wejścia wykształciła się wiata samochodowa, a z drugiej strony powstał taras. Działanie to ostatecznie zdefiniowało wygląd domu, który pomimo małej powierzchni, gwarantuje spełnienie wszystkich potrzeb mieszkańcom.

Dom wykonany będzie w technologii litego drewna. Z zewnątrz surowa, tynkowana biała bryła pokryta dachem z blachy trapezowej ukazuje swój urok głównie dzięki podziałowi formy ścian i dachu. Natomiast we wnętrzu wykończonym drewnem dzięki rezygnacji z poddasza ukazała się duża i otwarta przestrzeń strefy dziennej, która zwiększa poczucie komfortu.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Architektura | Drewno | Minimalizm 

lokalizacja: Zabrze
projekt: 2018
realizacja: 2019
inwestor: prywatny
powierzchnia: 120 m kw.
architekci: Adam Radzimski, Anna Chrzanowska, Marlena Szczygielska