Architekci z pracowni Wutopia Lab zrealizowali bardzo efektowny projekt, dzięki nim przedwojenna cerkiew w Szanghaju została zmieniona w księgarnię. Projekt nie ograniczał się do ustawienia regałów i książek. Architekci wznieśli w środku specjalną konstrukcję ze stali.

Cerkiew św. Mikołaja w Szanghaju zbudowana została w latach 1932-1934. Nie działała długo. Zamknięto ją już w połowie 1955 r. Było to związane z samą ideą powstania budynku – cerkiew miała upamiętniać tragiczny los cara Mikołaja II, jego żony Aleksandry Fiodorowny, córek Olgi, Tatiany, Marii i Anastazji oraz syna Aleksego. Komunistyczne władze Chin, tak bardzo zaprzyjaźnione ze Związkiem Radzieckim nie mogły pozwolić na funkcjonowanie takiego ośrodka, dlatego od 1955 r. W budynku nie można było organizować uroczystości religijnych, a władze otworzyły w niej pralnię, następnie lokal gastronomiczny.

Na szczęście nikt nie odważył się wyburzyć cerkwi, a w 1994 r. budynek wpisano do rejestru zabytków. Mając na uwadze walory architektoniczne konstrukcji architekci z Wutopia Lab zaprojektowali księgarnię Sinan Books poetry store jako „kościół w kościele”. W tym celu wykorzystali 45 ton stali, która wypełniła wnętrze świątyni tworząc swego rodzaju stelaż.

Cerkiew zmieniona w księgarnię

Goście mogą korzystać ze zbioru, w którym znalazło się ponad 1000 tomów poezji z całego świata. Półki z książkami znalazły się w centralnej części stalowego stelaża. Przebywając w środku można obserwować architektoniczne detale cerkwi – stalowa konstrukcja nie przesłania widoku.

Zachodnie i wschodnie skrzydła świątyni zostały przekształcone w kawiarnię. Całość utrzymana została w stonowanej, ciepłej kolorystyce. Minimalistyczne wnętrze koresponduje ze starą tkaną i mimo, że je wypełnia, to nie przytłacza. Architekci chcieli, aby nowa część w poetycki sposób nawiązywała do otoczenia, dlatego stalowa konstrukcja nie styka się z zabytkowymi elementami.

Czytaj więcej: Wnętrza |

źródło: WutopiaLab