Wnętrze domu pod Poznaniem zaprojektowała Magda Sipak z Nanostudio. Projektantka wprowadziła do wnętrza dużo drewnianych elementów, dzięki czemu powstała przyjazna przestrzeń.

To sporej wielkości dom. Jego powierzchnia wynosi 250 m kw. Budynek zaprojektował Marcin Macieszko (Nanostudio). W środku mieszka czteroosobowa rodzina z dziećmi. Układ funkcjonalny opiera się na otwartym planie. Architekci zrezygnowali z formalnego wydzielenia przedsionka, salonu, kuchni czy jadalni, zamiast tego zaproponowano otwartą przestrzeń.

We wnętrzu dużą rolę odgrywa strefowanie wnętrza prostymi formami i przemyślanym oświetleniem. Przykładem dla tego założenia jest oddzielenie przedsionka od kuchni jednolitą, drewnianą zabudową, przełamaną białymi niszami ze spieków kwarcowych. Strefa wejściowa jest surowa, dominującym materiałem w tej części domu jest beton.

Szczególnie zależało mi na tym, aby wnętrze tworzyło spójną kompozycję, a poszczególne materiały ‚przelewały się’ pomiędzy pomieszczeniami. Punktem wyjścia w tym projekcie miało być drewno w dużej ilości. Inwestorzy chcieli, aby wnętrze było jasne i ciepłe w odbiorze, dlatego zdecydowaliśmy się na dąb w naturalnym odcieniu, który występuje na podłodze, ścianach, w postaci gładkich połaci, ale także frezowanych paneli – wyjaśnia Magda Sipak.

Z drewna zrobiono też dużą część zabudowy w całym domu. Projektantka postawiła na neutralne kolory – biel, odcienie szarości i beż, które przełamane zostały cienkimi liniami lamp RAMKO, które tworzą formę widoczną już od samego wejścia do domu jako graficzny zarys kompozycji.

W podobnej kolorystyce zaprojektowano obie łazienki. Są one biało-szare i uzupełnione zostały dodatkiem drewnianych mebli. Łazienki są bardzo jasne, potęguje to zabieg załamującego się na ścianie lustra, co przy dobraniu wiszącego oświetlenia daje złudzenie znacznego powiększenia przestrzeni.

Łazienki różnią się jednak charakterem- w jednej z nich widać minimalizm i obłe kształty w postaci zaokrąglonej wanny, lampy nachodzącej na lustro czy wzorach stworzonych przez układ płytek 3D. W drugiej natomiast wzór płytek i ich krawędzie zostały podkreślone kontrastującą fugą, co daje wyrazisty efekt – dodaje projektantka.

W gabinecie przełamano konwencję kolorystyczną, ozdabiając ścianę tapetę o botanicznym wzorze od Wonderwall Studio.

Czytaj więcej: Dom | Dom jednorodzinny | Poznań | Drewno

fot. Radek Słowik (bilbil.pl)