To jeden z największych projektów budowlanych w chińskim mieście Hangzhou. Znajdą się w nim biura, mieszkania, hotel, restauracje, a także olbrzymie centrum fitness. Tak będzie wyglądać Raffles City Hangzhou.

Za projektem Raffles City stoi duńskie biuro UNStudio. Ich zadaniem było stworzenie nowoczesnego wieżowca, który nie tylko spełniałby wiele funkcji, ale stałby się wizytówką miasta. Duńczycy postawili na obłe kształty, które mają kojarzyć się z naturą i pobliskim ujściem rzeki Qiantang. Pnące się na wysokość 250 metrów wieżowce, w całości pokryte szklanymi panelami odbijając promienie słoneczne sprawiają wrażenie ruchomej tafli wody.

Kompleks został podzielony na kilka części. Największą z nich zajmują przestrzenie przeznaczone pod apartamenty, znajdujące się u szczytu wież, a także biurową i handlową u podnóża budynków. Duże znaczenie dla architektów miały strefy użyteczności publicznej, w których znalazło się sporo miejsca na skwery, parki, a także lokale gastronomiczne i handlowe.

Poza pracą i życiem w Raffles City, ludzie mogą odpocząć w hotelu, odebrać swoje zakupy, zjeść wspaniały posiłek, poćwiczyć, obejrzeć w kinie film, czy nawet wziąć ślub. Wszystko w jednym, łączącym wszystko miejscu

Mające 60 pięter wieżowce kryją w sobie atrium o wysokości 6 pięter. W tym miejscu mieszczą się eleganckie butiki, centra handlowe, sklepy spożywcze, a także wspomniane wcześniej kino czy centrum fitness.

Z dachu wieżowca, na którym znalazły się między innymi lądowiska dla śmigłowców oraz tarasy rozciąga sie widok na deltę rzeki Qiantang oraz historycznej dzielnicy West Lake.