Dom LUS_3 to jednorodzinny dom, który zbudowany został w Lusowie pod Poznaniem. Jego projekt przygotowali architekci Bartłomiej Bajon oraz Katarzyna Cynka z pracowni PL.architekci we współpracy z architektką Joanną Sypniewską. Budynek właśnie zwyciężył w konkursie organizowanym przez Stowarzyszenie Architektów Polskich w kategorii Dom Jednorodzinny, co znaczy, że jest to najpiękniejszy dom w Polsce.

Jury konkursu doceniło budynek za „piękno, swobodę i bezpretensjonalność architektury, która może być przykładem, jak projektować w nieoczywistych przestrzeniach polskich przedmieść; konsekwentne wyprowadzenie formy budynku z świadomie przemyślniej i uzgodnionej z mieszkańcami idei domu” i docenili architektów za to, że projektując dom sięgali po zwyczajne materiały budowlane, które wykorzystali w niezwyczajny sposób.

Budynek powstał na działce o nietypowym kształcie. Dostępna przestrzeń stawiała architektom ograniczenia, które ci wykorzystali w najlepszy sposób. Powierzchnia użytkowa domu wynosi 208 m kw., a jego kształt przypomina kostkę o przesuniętych ścianach.

Jednorodzinny dom pod Poznaniem z każdej strony wygląda inaczej. W zależności jak się na niego spojrzy raz jest mały, wąski i niski, a raz duży szeroki i wysoki. Choć swą formą jest inny od sąsiednich zabudów nie miał krzyczeć udziwnieniami tylko miał spiąć urbanistycznie zastaną zabudowę i krajobraz – z szacunkiem dla wszystkich wokół.

najpiękniejszy dom

Punktem wyjścia przy projektowaniu domów są zawsze dla nas rozmowy z inwestorem. Pytamy o to, jak żyją, jak spędzają wolny czas, co lubią i jaki mają dostępny budżet. Nigdy nie dzielimy projektu na architekturę, wnętrza czy ogród – równolegle pracujemy nad całością, dzięki czemu dom jest spójnym konceptem – tłumaczą architekci.

Tak było też w przypadku domu LUS_3. Ze względu na wielkość i kształt działki dom miał być piętrowy, ale inwestorzy chcieli mieć dom otwarty, a nie odcięty pełną kondygnacją. Odpoczywając w salonie można obserwować bawiące się dzieci na piętrze, a przebywając na piętrze mieć na oku to, co dzieje się na parterze. Było to możliwe dzięki takiej zabudowy piętra, która imituje zawieszoną na środku domu antresolę.

Na piętrze powstała część prywatna. Są tam trzy sypialnie, łazienka i garderoba. Nie ma tam poczucia ciasnoty. Wszystkie pomieszczenia zaprojektowano tak, aby wykorzystywały pełną wysokość do skosu dachu. Takie rozwiązanie automatycznie umożliwiło także lepsze doświetlenie całego domu dzięki dużym świetlikom umieszczonym w dachu.

Czytaj więcej: Dom | Poznań | Zieleń | Drewno | PL.Architekci

źródło: PL.architekci