Jednorodzinny dom zaprojektowali architekci z pracowni HofmanDujardin. Budynek stanął w lesistym terenie w miejscowości Tonden w Holandii. Dom ma prostą formę i elewację z drewna.

Projektując budynek architekci chcieli z szacunkiem odnieść się do najbliższego otoczenia. Stąd pomysł, aby podzielić całość na kilka mniejszych części, które następnie zostaną ze sobą połączone. W sumie powierzchnia budynku wynosi 150 m kw. Istniało ryzyko, że w sosnowym lesie stanęłaby wysoka i ciężka w odbiorze willa, stąd pomysł na „rozczłonkowanie” domu na trzy osobne części, które przypominają osobne domki z dwuspadowymi dachami. W powstałych częściach zaprojektowano osobne funkcje.

Dom ma elewację wykonaną z drewna, dzięki temu dobrze wpisał się w krajobraz sosnowego lasu. W środku rozmieszczono okna tak, aby kadrowały najciekawsze widoki na okolicę. Billa Tonden ma kilka tarasów z widokiem na otaczające pola i lasy. Największe przeszklenia znalazły się w salonie. Architekci umieścili tam ogromne okna z trzech stron, taki zabieg sprawił, że domownicy mogą cieszyć się naturalnym słońcem przez cały dzień, od świtu aż po zachód. Nic w tym dziwnego, że to właśnie salon stał się sercem budynku. To właśnie tutaj domownicy i goście spędzają większość czasu, celebrując wspólne spotkania przy obiedzie, kolacji czy wieczorze spędzonym przy kominku.

dom z drewna

Główna sypialnia właścicieli ma prywatną łazienkę i duże okno z widokiem na las. W sypialni dzieci znajdują się cztery wbudowane kąciki z łóżkami piętrowymi. Budynek ma również dwie dodatkowe sypialnie urządzone na poddaszu. Każde z nich ma świetlik do obserwacji nocnego nieba i wierzchołków drzew. W ten sposób każdy domownik może się poczuć tak, jakby miał przyrodę na wyciągnięcie ręki. Przebywanie w takim domu to prawdziwa przyjemność!

Czytaj też: Domek letniskowy | Dom | Drewno

fot. Matthijs van Roon, źródło: HofmanDujardin