Żłobek w Wesołej to nie tylko mały i sympatyczny obiekt przeznaczony dla najmłodszych.To przykład zrównoważonego projektowania łączącego w sobie dwa zupełnie odmienne nurty, z którymi spotykamy się na co dzień. Nurty, w których głównym odbiorcą jest dziecko (placówki prywatne) lub opiekun (placówki publiczne).

W tym projekcie architekci starali się połączyć dwie z pozoru wykluczające się koncepcje, tak aby osiągnąć równowagę w potrzebach odbiorców i pracowników. Zaprojektowano ekonomiczną, wydajną przestrzeń, nie tracąc powierzchni na kręte korytarze i klatki schodowe. Udało przekonać się gminę do rozwiązań popularnych w placówkach prywatnych, takich jak wspólne łazienki dostępne z sal i zaplecze kateringowe. To wszystko po to, aby na małej przestrzeni  zmieścić 3 pełnowymiarowe sale dal dzieci.

“Dzięki tym rozwiązaniom mieliśmy środki na otoczenie – zadaszone tarasy zacieniające duże okna, wygodną strefę wejścia i bezpieczny plac przed budynkiem. Plan jest niezwykle prosty – przez zadaszone patio (tu możemy pozostawić wózki, jeździki i hulajnogi) wchodzimy  do holu z szatnią i do sal. Nie ma kluczenia, szukania. Wszystko widać, jasny kod przestrzenny połączony kodem kolorystycznym ułatwia komunikację.” – mówią architekci z XYstudio.

Pełne przeszklenia w salach łączą dzieci z naturą, dają im swobodę obserwacji przyrody. Drewniane  okładziny zewnętrzne wchodzą do sal, zacierając granicę między salą a ogrodem. Świetliki dachowe wpuszczają rozproszone, naturalne światło doświetlając głębsze strefy sali. “Magią tego miejsca są drzewa – strzeliste, stare sosny. Bardzo nam zależało, żeby zachować ich jak najwięcej,ponieważ dają cień, a cień to bezpieczna zabawa na świeżym powietrzu.” – dodają architekci

Żłobek w Wesołej to również świetnie zaprojektowana architektura. Elewacja budynku miała być tylko tłem. Naturalna kolorystyka elewacji i ciemne obróbki sprawiają, że  budynek stał się mniejszy. Niskie zadaszenia, jak w każdym naszym projekcie, dostosowują budynek do wzrostu odbiorcy. Dopiero wewnątrz bryła rośnie a wysokie wnętrze rozjaśniają  liczne świetliki dachowe. Elewacja od strony placu zabaw ginie, w wielkich oknach odbijają się nasze ocalone drzewa, kolor brązowy łączy się z grafitem dokładnie tak jak kora drzewa. Pewnie dlatego trudno zrobić zdjęcie budynku z tej strony, miał zniknąć i znika nawet w obiektywie.Duży narożny teras służy do werandowania dzieci, boczny taras to komunikacja dla wózków, które w okresie adaptacji są potrzebne, dzieci często dopiero w nich zasypiają. Teren między drzewami to plac zabaw. Dla młodszych dzieci zastosowano nawierzchnię bezpieczną, starsze bawią się na trawie między drzewami. Od strony przedszkola wzdłuż elewacji cięgnie się kręta „muzyczna ścieżka” . To  pomoc dla opiekunów – wyprowadzenie 25 maluchów nie jest łatwe, to rozwiązanie z cymbałami i bębnami ma im to ułatwić w przejście zrobić ciekawszym – w końcu fajnie jest walnąć w największy bęben!

Żłobek w Wesołej to także świetnie zaprojektowane otoczenie przeznaczone do zabaw. Na placu zabaw mamy „myjnię”. Tu możemy umyć ręce, nabrać wody do zabawy błotem. Kraniki ze zwierzątkami są specjalnie dla nich. Przed żłobkiem jest plac i mała górka , bo jak wiemy po wyjściu ze żłobka trzeba jeszcze chwilę pobiegać. Budynek jest bardzo mały i kameralny, wynika to wyłącznie z zapisów MPZP. Stoi na małej działce  porośniętej strzelistymi sosnami.  

O architektach: 
Pracownia architektoniczna xystudio została założona w 2004 roku przez  Filipa Domaszczyńskiego, Martę Nowosielską i Dorotę Sibińską.Jesteśmy architektami, dla których praca jest pasją i sztuką. Do każdego projektu podchodzimy indywidualnie wsłuchując się uważnie w potrzeby naszych Inwestorów. Wykonujemy projekty domów jednorodzinnych, budynków użyteczności publicznej, zabudowy wielorodzinnej,
a także projekty wnętrz mieszkalnych, biurowych i komercyjnych. Zbieramy doświadczenia na wszystkich możliwych polach – projekty muzeów, ambasad, budynków wielorodzinnych, hoteli, szpitali, przychodni, domów opieki, basenów, sklepów, restauracji, barów; projekty domów i rezydencji oraz szeroko pojęte wnętrza. Naszą dodatkową specjalizacją są projekty dla dzieci – przedszkola, żłobki wraz z wnętrzami.
W 2005 roku zaczęliśmy projektować przestrzenie dla dzieci m.in. Edukado, BamBam studio, które niedługo później zainspirowały nas do stworzenia kolekcji atestowanych mebli dla dzieci „locomoco” nagrodzonej na Międzynarodowych Targach Designu w Łodzi znakiem „must have!”. Od 2004 roku wykonujemy projekty techniczne sieciowych sklepów Yves Rocher na terenie całej Polski.  Przeprowadzamy analizy chłonności terenu dla planowanych inwestycji, obliczamy ilości powierzchni możliwych do uzyskania.” – czytamy na stronie architektów.

Czytaj też: Ciekawostki | Przedszkole  | Warszawa | Zieleń | Dzieci

Autorzy: xystudio
Architekci: Filip Domaszczyński, Marta Nowosielska, Dorota Sibińska
Współpraca autorska: Architekci: Anna Prałat
Inwestor: Prezydent m. st. Warszawy reprezentowany przez Burmistrza Dzielnicy Wesoła
Powierzchnia terenu: 2118,38 m2
Powierzchnia zabudowy: 466,15 m2
Powierzchnia użytkowa: 396,67 m2
Powierzchnia całkowita: 466,15 m2
Kubatura: 1864,60 m3
Projekt konkursowy: 2017
Projekt: 2017
Realizacja: 2019
Koszt inwestycji: ok. 2 400 000 zł brutto

źródło: materiały prasowe / www.xystudio.pl