Architekci z pracowni KOGAA przeprojektowali wnętrze budynku dawnej destylarni w Brnie w Czechach. Powstał Social Reactor, czyli miejsce, które w ciągu dnia funkcjonuje jako przestrzeń do coworkingu, a wieczorem zmienia się w przestrzeń dla kultury.

Projektanci z KOGAA wykorzystali industrialny charakter dawnej gorzelni, która założona została przez żydowską rodzinę pod koniec XIX wieku. To ostatni budynek, który kiedyś był częścią liczącego siedem obiektów przemysłowego kompleksu. Przebudowa objęła drugie i trzecie piętro przemysłowego budynku. Z tej części usunięto stare urządzenia, dzięki czemu powstała przestrzeń z dwiema antresolami.

Projektanci podzielili funkcję nowej przestrzeni tak, aby w dolnej części odbywały się spotkania, prezentacje, zajęcia i warsztaty, a w wyższej części biura i atelier projektantów. Co ciekawe, realizując projekt architekci sięgnęli po materiały pozyskane z recyklingu – pozostałości po dawnych wydarzeniach, które się tutaj odbywały.

zdjęcia: Jakub Skokan i Martin Tůma / BoysPlayNice