To jedna z dłużej działających restauracji w regionie. Jej korzenie sięgają czasów sprzed II wojny światowej, kiedy to pradziadek obecnego właściciela w dawnych koszarach otworzył lokal, w którym serwował przysmaki turystom. Ówcześnie byli to najczęściej mieszkańcy stolicy, którzy przyjeżdżali wypoczywać nad brzegiem morza Śródziemnego.
Lata mijały, a lokal przechodził w ręce kolejnej generacji rodziny. Obecnie restauracja Casa Carmela jest już dużo większa. Jednocześnie może pomieścić nawet 170 gości.
Jej kolorowe wnętrze ma przypominać o regionie, w którym się znajduje. Ściany zdobią tradycyjne płytki, które wyprodukowane zostały w manufakturze w Walencji. Obecny wygląd lokalu to dzieło architektów z pracowni nihil estudio.
Dodatkowo hiszpańscy architekci chcieli, aby Casa Carmela garściami czerpała z przeszłości i jednocześnie była atrakcyjnym miejscem dla wielbicieli współczesnego designu. W projekcie ważne było wykorzystanie lokalizacji restauracji. Projektanci rozmieścili stoliki tak, aby jedząc obiad czy popijając poranną kawę można było cieszyć oczy widokiem na pobliską promenadę.
Zdjęcia: David Zarzoso
Miasto Poznań opublikowało dziś swoje nowe logo. Wraz z nim powstało także nowe hasło i…
Przedszkola w polskim krajobrazie najczęściej kojarzą się z kolorową, często pstrokatą elewacją i wizerunkami lubianych…
Dla wielu Polaków dostęp do lekarza, który świadczy usługi w ramach NFZ, jest utrudniony. Sytuacja…
Wyspiański na ścianie Akademii Sztuk Teatralnych w Krakowie to nie tylko piękna grafika, ale także…
Jego wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni INDOOR. Apartament znajduje się w zabytkowej kamienicy przy ulicy…
Ogród to nie tylko miejsce do odpoczynku, ale także przestrzeń, w której możesz wyrazić swój…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej