ARCHITEKTURA

Restauracja Gran Fierro. Otwarto ją w otoczeniu zabytków

Restauracja Gran Fierro znajduje się w Pradze w Czechach. Jej wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni Formafatal.

Pracownia Formafatal już wcześniej pracowała z właścicielem restauracji. Architekci założyli pracownię w 2015 roku, ich pierwszym zleceniem było zaprojektowanie pierwszej restauracji Gran Fierro, która przez pięć lat działała przy ulicy Voršilská w centrum Pragi. Teraz lokal otwarty został w nowym miejscu – przy ulicy Myslikova, w pobliżu wyjątkowego budynku Galerii Manes.

Architekci z pracowni Formafatal mieli świadomość, że projektują w architektonicznie cennym regionie Pragi, teren ten jest bowiem objęty strefą ochrony UNESCO. W efekcie sięgnęli po podobną koncepcję wystroju wnętrza i uzupełnili ją o nowe elementy. Architekci wykorzystali meble z pierwszej restauracji i zaproponowali ciemną kolorystykę wnętrza. Powstała przestrzeń, która ma być tłem dla serwowanych dań kuchni argentyńskiej. W projekcie odsłonięto stalowe belki HEB, które służą tutaj jako podstawy ławek. Zastosowali żelazne pręty, które optycznie dzielą przestrzeń i służą jako półka na butelki wina. Dodatkowo pojawiły się tu siatki zgrzewane, w których umieszczono rośliny.

W wystroju wnętrza kluczową rolę odgrywa węgiel. Właściciel restauracji sam produkuje węgiel BIO, który wytwarzany jest z kuchennych odpadów roślinnych. Bryły węgla umieszczono na betonowej ścianie niczym eksponaty. Węgiel jest tutaj jak klejnot.

Kiedy już wiedziałem, że muszę przenieść Gran Fierro do innej przestrzeni, poczułem, że nowy projekt powinien przewyższyć istniejący. Ale jednocześnie musiał zachować poczucie starego. Mogłem więc zaufać architektom z Formafatal tylko dlatego, że naprawdę rozumieją znaczenie projektu Gran Fierro. Wyzwaniem było wzięcie elementów oryginalnego projektu i sprawienie, by pracowały w nowej przestrzeni z nowymi elementami. Szczególnie dzięki nowym koncepcjom restauracja przeszła potężną transformację, którą należało uwzględnić w projekcie – mówi Juan Cruz Pacin właściciel restauracji.

W sumie powierzchnia restauracji wynosi 390 m kw. wraz z ogrodem. Jednocześnie może tu przebywać ponad 160 osób. Wnętrze podzielono na trzy części. Pierwsza to przestrzeń z otwartą kuchnią, druga do ogród zimowy a trzecia to skrzydło z lożami VIP.

Czytaj więcej: Bar  | Restauracja  | Wnętrza | Czechy

fot. BoysPlayNice (www.boysplaynice.com)

Recent Posts

Wygląda, jakby nie miał okien. Xerox Tower w Rochester

Jego projekt przygotował architekt Welton Becket z zespołem. Xerox Tower zbudowany został w Rochester w…

3 maja 2024

Starostwo Powiatowe w Toruniu. Znamy wyniki konkursu!

Starostwo Powiatowe w Toruniu powstanie według projektu pracowni Toprojekt.Platforma z cegły klinkierowej stanowiąca podstawę „Zespołu Starostwa”,…

3 maja 2024

Nowoczesne wille pod Warszawą – Magdalenka Collection od Selva Development

Magdalenka Collection to nowa inwestycja firmy Selva Development. W podwarszawskiej Magdalence powstaną cztery wille, których…

3 maja 2024

Jego wnętrze zaskakuje. Kościół świętego Dominika w Warszawie

Kościół świętego Dominika w Warszawie zaprojektował Władysław Pieńkowski. Jego surowe wnętrze jest charakterystycznym przykładem twórczości…

2 maja 2024

Stworzył piękną kolekcję. Daniel Kołodziejczak i jego meble

Daniel Kołodziejczak założył swoją firmę projektową StudioDanielK. Antechamber to jego premierowa kolekcja, którą zaprezentował podczas…

2 maja 2024

Zaprojektowali ogród marzeń. Nero Garden autorstwa Eklekt Atelier

Dobrze zaprojektowany ogród nie tylko koi oczy zielenią czy oferuje miejsce do odpoczynku. Dobrze zaprojektowany…

2 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej