DESIGN

Świąteczne pierogi w nowym wydaniu – zainspiruj się!

Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych, obok śledzi, barszczu z uszkami i kompotu z suszu, obowiązkowo muszą znaleźć się pierogi z kapustą i grzybami. W większości polskich domów podaje się prosto z wody, gotowane, lub ewentualnie przyrumienione na patelni – raczej bez dodatków. A gdyby tak trochę poeksperymentować i w tym roku zaserwować je w nieco inny sposób? Sprawdź nasze proste, ale efektowne pomysły na urozmaicenie wigilijnych pierogów!

Pierogi czerwononose jak renifer Rudolf

Jednym z tych nieco bardziej nowoczesnych symboli świąt Bożego Narodzenia, uwielbianym zwłaszcza przez najmłodszych, jest sympatyczny renifer Rudolf. Słynie on z osobliwej przypadłości, a mianowicie – z błyszczącego, czerwonego nosa. To właśnie on stał się inspiracją dla przykuwających uwagę pierogów czerwononosych…

To ciekawe danie, które poddaje tradycyjne pierogi pewnej dekonstrukcji. Z tradycyjnego farszu w środku zostają bowiem tylko grzyby, ugotowana i doprawiona kiszona kapusta pełni zaś rolę miękkiego dywanika, na którym spoczywają ugotowane pierogi. Za lśniący czerwony nos służy zaś ugotowana lub suszona żurawina. Całość prezentuje się na talerzu niezwykle apetycznie – warto wypróbować!

Pierogi z kapustą i grzybami okraszone buraczanym musem

W świątecznym menu bez trudu wskazać można kilka dominujących smaków, takich jak kapusta, grzyby oraz buraki. Te ostatnie z powodzeniem mogą pojawić się podczas wigilijnej wieczerzy w formie innej niż barszcz. Co powiesz na mus buraczany, który będzie towarzyszył na talerzu klasycznym pierogom z kapustą i grzybami?

Delikatny sos przygotujesz, gotując lub piekąc w łupinkach 3 średniej wielkości buraki. Gdy będą miękkie, zblenduj je z odrobiną soku jabłkowego, bulionu warzywnego, ząbkiem czosnku oraz kilkoma kroplami dobrego octu winnego. Mus buraczany powinien mieć lekką, kremową konsystencję – tak, by dał się fantazyjnie rozsmarować po talerzu, na którym wylądują ugotowane pierogi z kapustą i grzybami. Tak wykwintnego sposobu podania nie powstydziłyby się najlepsze restauracje!

Grzybowe pierogi z orientalnym akcentem

Azjatyckie smaki mają w Polsce naprawdę wielu zwolenników. Jeśli nie należysz do kulinarnych konserwatystów i nie obawiasz się eksperymentów, z pewnością nie przerażą Cię dalekowschodnie akcenty na wigilijnym stole. Znane od dzieciństwa pierogi z kapustą i grzybami (lub z samymi grzybami) nabiorą zupełnie nowego wyrazu, podane z prostym dressingiem na bazie sosu sojowego.

Jak go przyrządzić? Połącz sos sojowy i ocet ryżowy w stosunku 1:1, a następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżeczkę tartego świeżego imbiru oraz nieco podprażonego na patelni sezamu. Miksturę odstaw na kilka minut, by smaki miały szansę nieco się „przegryźć”, a w międzyczasie ugotuj lub podgrzej na patelni pierogi. Tuż przed podaniem obficie skrop całą porcję orientalnym sosem. Możesz też rozlać sojowy dressing do małych miseczek i zaserwować jedną z nich każdemu z gości. Nowe smaki przy świątecznym stole? My jesteśmy na tak!

Praktyczna świąteczna wskazówka dla zabieganych

Pamiętaj też, że wcale nie musisz spędzać wielu godzin na lepieniu i gotowaniu pierogów. Prostym i równie smacznym rozwiązaniem okazują się mrożone oraz chłodzone pierogi Proste Historie z grzybami lub z kapustą i grzybami. Ich przyrządzenie nie zajmie Ci więcej niż kwadrans, a miękkie, delikatne ciasto w połączeniu z doskonale doprawionym farszem z pewnością przypadnie do gustu wszystkim Twoim domownikom i gościom. Warto więc ułatwić sobie w ten sposób świąteczne przygotowania!

Czytaj też: Restauracja  | Ciekawostki | Dom

źródło: Materiał Partnera

Recent Posts

Przebudowa starej praskiej kamienicy. Elegancki budynek posiada teraz przestronne tarasy

Praski Břevnov to dzielnica wyjątkowa pod wieloma względami. Pomimo bliskości tętniącego życiem centrum i głównych…

29 kwietnia 2024

Maja Ganszyniec współpracuje z BMW. Zaprojektowała modułowy zestaw mebli

Projektantka mebli i przedmiotów użytkowych stworzyła dla BMW wyjątkowy obiekt, który pełni funkcję stoiska ekspozycyjnego…

29 kwietnia 2024

Marian Lalewicz: wielki architekt warszawsko-petersburski. Jego dzieła do dziś budzą zachwyt

Marian Lalewicz to jeden z najznakomitszych architektów przedwojennej Polski. Działał nie tylko w kraju, ale…

29 kwietnia 2024

Tak pracują architekci. Zaglądamy do wnętrza pracowni Kubieniec + Długosz!

Szewc w podartych butach chodzi? Może! My jednak dziś nie o szewcach, a o architektkach,…

29 kwietnia 2024

Pałacyk Rektorski z ul. Koszykowej. Neorokokowa perełka czeka na renowację

Na ul. Koszykowej 80, przy ruchliwym skrzyżowaniu z ul. Tytusa Chałubińskiego, stoi mały budynek. Choć…

29 kwietnia 2024

Jest urokliwy. Stary kościół w Orlu zyskał status zabytku

Kościół świętego Macieja w Orlu ma bogatą historię. Jego początki sięgają już XV wieku. Przez…

28 kwietnia 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej