ARCHITEKTURA

Wrocławska restauracja CAMPO z międzynarodową nagrodą. Wow!

CAMPO, nowoczesny wrocławski grill house, obchodził niedawno swoje drugie urodziny. Powodów do świętowania jest jednak znacznie więcej: restauracja, okrzyknięta w zeszłym roku najpiękniejszą na świecie, została właśnie nagrodzona kolejną prestiżową nagrodą architektoniczną (German Design Awards) oraz pojawiła się po raz pierwszy w polskiej edycji kulinarnego przewodnika Gault&Millau, zdobywając, już w debiucie, dwie czapki kucharskie.

Wnętrze utrzymane w ciemnych kolorach, wyrafinowane dodatki, powstałe przy współpracy z lokalnym rzemieślnikami oraz pnący się aż do sufitu drewniany regał pełen win, dzielący przestrzeń na dwie strefy: kuchenną i jadalną, to znaki rozpoznawcze CAMPO. Minimalistyczna doskonałość tego wnętrza opiera się na grze kontrastów. Chłód kamiennej ściany oswaja koniakowa miękkość sof i ciepło drewnianego regału, gładkość mosiężnych dodatków przeciwstawiona jest chropowatości ziarnistej skóry, a chłodną biel neonu łagodzi delikatne światło.

Ten niezwykły projekt wykonany przez BUCK.STUDIO po raz kolejny zachwycił międzynarodowe jury. Po nagrodzie przyznanej dla najpiękniejszej restauracji świata (WIN Awards 2017), wrocławski koncept został wyróżniony prestiżową German Design Award, niezwykle cenioną przede wszystkim w środowisku profesjonalistów.

Niemiecka Rada Wzornictwa, raz na dwa lata docenia projekty wyznaczające nowe trendy w dziedzinie designu, komunikacji i architektury. Co ciekawe, pod uwagę brane są tylko te propozycje, które zdobyły już wcześniej uznanie w konkursach architektonicznych w Niemczech i na świecie – laureaci stanowią więc crème de la crème międzynarodowego środowiska projektowego.  W uzasadnieniu czytamy:

Duży drewniany regał nadaje  pomieszczeniu ciepły i przyjazny nastrój, stanowiąc efektowny element wystroju wnętrza. Restauracja ma przyjemnie otwartą atmosferę, jest przejrzyście rozplanowana i wyróżnia się niezwykle nowoczesnym charakterem, zgodnym z duchem czasu.

Prostota, szczerość oraz dbałość o szczegóły przyświecają także kuchni CAMPO. Jej gorącym sercem jest unikatowy na polskim rynku restauracyjnym piec grillowy Josper, opalany specjalnym argentyńskim węglem drzewnym, który rozgrzewa się do ponad 400 stopni Celsjusza. Dzięki tak wysokiej temperaturze, argentyńskie steki ras Black Angus i Hereford, pochodzące z ekologicznej uprawy Ojo de Agua Dietera Meiera, które są specjalnością restauracji, pozostają soczyste i kruche, a dania zyskują charakterystyczny posmak ogniska.

Południowoamerykański temperament menu podkreśla ciekawa selekcja tapasów, wśród których znajdują  się m.in. pinchos, papryczki padron i kiełbaski jagnięce merguez oraz przystawek, takich jak krewetki z pieca pieczone w oliwie i chilli, szynka iberyjska Cebbo Montellano czy empanadas z chorizo. Kartę uzupełniają świeże ryby i owoce morza, lekkie dania z sezonowych warzyw oraz klasyczne desery (takie jak crème brûlée czy fondant czekoladowy). Warto zapytać także o dania sezonowe oraz propozycje tygodnia, urozmaicające stałe menu.

Kulinarne doświadczenie w CAMPO dopełnia szeroki wybór win, wśród których znajdują się zarówno specjały z lokalnych winnic, jak i słynne wina z Europy i Nowego Świata. Jako jedyne miejsce w Polsce CAMPO serwuje również organiczne wina PURO, pochodzące z ekologicznej argentyńskiej uprawy Dietera Meiera. Codzienna pasja, jaką właściciele wkładają w udoskonalanie swojej oferty, została doceniona przez specjalistów żółtego przewodnika, którzy już w debiucie na łamach Gault&Millau wyróżnili CAMPO dwoma kulinarnymi czapkami.

W CAMPO gotujemy z sercem – tak, jak gotujemy dla naszych rodzin i przyjaciół. Ta dewiza, oparta na prostocie, szczerości i emocjonalnym stosunku do jedzenia, przyświeca restauracji od samego początku jej istnienia. Odzwierciedla to, czym CAMPO chce się dzielić ze swoimi gośćmi każdego dnia: doświadczenie kulinarne, wobec którego nie sposób pozostać obojętnym – mówi właściciel, Krystian Bruź.

Choć właściciele wierzą, że odpowiednia oprawa nie kończy się na talerzu, to dążą do tego, by goście, skuszeni ciekawym wnętrzem, wracali po to, co w CAMPO ceni się najbardziej – szczerą kuchnię o wyrazistym charakterze, wpisaną w kulinarne DNA miasta.

Więcej informacji o CAMPO:

www.campomoderngrill.pl

www.instagram.com/campomoderngrill

www.facebook.com/campomoderngrill

Recent Posts

Jego wnętrze zaskakuje. Kościół świętego Dominika w Warszawie

Kościół świętego Dominika w Warszawie zaprojektował Władysław Pieńkowski. Jego surowe wnętrze jest charakterystycznym przykładem twórczości…

2 maja 2024

Stworzył piękną kolekcję. Daniel Kołodziejczak i jego meble

Daniel Kołodziejczak założył swoją firmę projektową StudioDanielK. Antechamber to jego premierowa kolekcja, którą zaprezentował podczas…

2 maja 2024

Zaprojektowali ogród marzeń. Nero Garden autorstwa Eklekt Atelier

Dobrze zaprojektowany ogród nie tylko koi oczy zielenią czy oferuje miejsce do odpoczynku. Dobrze zaprojektowany…

2 maja 2024

Zespół budynków mieszkalnych niczym białe perły

Zespół budynków mieszkalnych zaprojektował Martin Cenek. Zbudowane zostały w 2022 r. w Pradze w Czechach.…

1 maja 2024

Kosztował 24,8 mln zł. Rekordowa cena za penthouse w Gdańsku

Penthouse znajduje się w inwestycji Deo Plaza przy ulicy Chmielnej w Gdańsku. To dwupoziomowa przestrzeń…

1 maja 2024

Najpiękniejszy dach secesji. Gran Hotel Ciudad de México

Ten neoklasycystyczny hotel skrywa w sobie zachwycające secesyjne wnętrze. Wybudowany pod koniec XIX wieku Gran…

30 kwietnia 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej