DESIGN

Domowa farma alg. Świetnie oczyszczają powietrze i są zdrowym posiłkiem!

Filtr powietrza i posiłek w jednym? Brzmi niewiarygodnie, ale właśnie tym jest projekt Hyunseok An – absolwenta projektowania na uczelni Rhode Island School of Design.

Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych z 1974 roku algi są przyszłością ludzkości. Po pierwsze są wyjątkowo łatwe w uprawie i rosną w zaskakującym tempie. A po drugie są bogate w ważne dla człowieka składniki odżywcze. Podobne zdanie na ich temat ma NASA, która od lat wysyła algi wraz z astronautami, będące dla nich suplementem diety w długich misjach kosmicznych.

Wobec tych wniosków Hyunseok An nie pozostał obojętny. Student postanowił stworzyć naścienną farmę alg, która ma dwa zadania. Po pierwsze domowa farma alg oczyszcza powietrze.  I to nie byle jak. Według ekspertów, algi pochłaniają 10 razy więcej (!) dwutlenku węgla, niż popularne rośliny doniczkowe. Po drugie, ściana z alg ma zachęcać ludzi do częstszego wprowadzania ich do swojej diety. The Coral, bo tak nazwano projekt składa się z 16 szklanych płytek wypełnionych algami, które wystarczy zalać wodą a resztę zrobi natura.

Gdy algi zmienią swój kolor na głęboką zieleń oznacza to, że są gotowe do spożycia. Algi po “zerwaniu” odrastają w ciągu zaledwie dwóch tygodni, zapełniając całą objętość szklanego opakowania. Dzięki temu, mając 16 płytek w jednej farmie, codziennie możemy zbierać plony z jednej z nich. I tak już zawsze – proste i genialne.

 

View Comments

  • Jezu... ludzie! W podstawówce się uczy o fotosyntezie! Nie ośmieszajcie się!

  • Jaki jest koszt założenia takiej ścianki jak na zdjęciach? Dziękuje i pozdrawiam

  • @Bartek
    Nie ma się czego obawiać. Każda roślina pochłania CO2, ponieważ jest on substratem w procesie fotosyntezy. Najprościej mówiąc CO2 zostaje przekształcone w cukier, który może spełnić albo rolę energetyczną dla komórek roślin, albo budulcową (celuloza będąca szkieletem ścian komórkowych roślin). Dwutlenek węgla w produktach spożywczych też nie stanowi większego zagrożenia - napoje gazowane, w których to nie CO2 jest szkodliwe, a przede wszystkim ogromne ilości cukru.

  • Używany jest do fotosyntezy. Wszystkie rośliny (w tym te które jesz na codzień) pochłaniają CO2 xd

  • Bardzo fajny pomysł. Zastanawia mnie tylko jedno. Co sie dzieje z tym dwutlenkiem węgla po przefiltrowaniu? Bo jeżeli mam wizję, że najpierw ta alga filtruje powietrze, a potem mam to zjeść, to dość niepewnie mi z tym.

    • A co robią rośliny z dwutlenkiem węgla, który pobierają w procesie fotosyntezy...? 😉

Recent Posts

Ich instalacje pokazywały inny świat. Christo i Jeanne-Claude

Swoje śmiałe instalacje realizowali już kilkadziesiąt lat temu. Skrupulatnie wybierali miejsca, które odmienią. Duet artystów…

4 maja 2024

Gdańsk: podczas remontu Żurawia odnaleziono mnóstwo zabytkowych przedmiotów

Remont zabytkowego Żurawia w Gdańsku trwał ponad trzy lata i zakończył się w kwietniu. Można…

4 maja 2024

Wygląda, jakby nie miał okien. Xerox Tower w Rochester

Jego projekt przygotował architekt Welton Becket z zespołem. Xerox Tower zbudowany został w Rochester w…

3 maja 2024

Starostwo Powiatowe w Toruniu. Znamy wyniki konkursu!

Starostwo Powiatowe w Toruniu powstanie według projektu pracowni Toprojekt.Platforma z cegły klinkierowej stanowiąca podstawę „Zespołu Starostwa”,…

3 maja 2024

Nowoczesne wille pod Warszawą – Magdalenka Collection od Selva Development

Magdalenka Collection to nowa inwestycja firmy Selva Development. W podwarszawskiej Magdalence powstaną cztery wille, których…

3 maja 2024

Jego wnętrze zaskakuje. Kościół świętego Dominika w Warszawie

Kościół świętego Dominika w Warszawie zaprojektował Władysław Pieńkowski. Jego surowe wnętrze jest charakterystycznym przykładem twórczości…

2 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej