Planujesz spotkanie z przyjaciółmi? A może po prostu chcesz sprawić przyjemność sobie i wypić w domu kawę, podaną równie pięknie, jak w eleganckiej kawiarni? Jeśli tak, poznaj proste sposoby na oryginalne serwowanie ulubionego napoju! A potem fantazyjnie podaną kawą rozpieszczaj siebie i swoich bliskich.
Latem nic nie smakuje równie pysznie, co mrożona kawa! Jak przygotować ją w domu? Na początek przyda się zaparzacz do kawy albo kawiarka. Każdy z tych sprzętów ułatwi Ci przyrządzenie pysznej, aromatycznej kawy – bazy do przygotowania zimnego napoju.
Kawę, którą zamierzasz popijać na zimno, warto przyrządzić nieco mocniejszą niż zwykle – kiedy dodasz do niej pozostałe składniki, uzyskasz napój o odpowiadającej Ci mocy. Potem możesz do woli testować różne wersje napojów!
Osoby dbające o dietę zapewne rozsmakują się w kawie mrożonej z… owocami! Zaparz ulubioną kawę i odstaw do ostudzenia. W tym czasie wybrane owoce jagodowe wymieszaj z mlekiem. Świetnie sprawdzą się świeże maliny lub jagody albo gotowy mus owocowy!
Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Wlej wymieszane z mlekiem owoce i uzupełnij całość kawą. Pyszny, orzeźwiający napój z owocową nutą gotowy!
Jeśli z kolei masz ochotę na mrożoną kawę na słodko, w formie pysznego deseru, wypróbuj przepis na kawę z lodami waniliowymi. Zacznij od zaparzenia i ostudzenia kawy. Następnie do kielicha blendera dodaj 2 gałki lodów, 150 ml mleka i zaparzoną wcześniej kawę. Możesz dodać także odrobinę ulubionego słodkiego sosu, np. czekoladowego lub karmelowego. Całość zblenduj i przełóż do wysokiej szklanki.
Masz ochotę na ciepłą kawę na słodko? Do serwowania kawy w takiej wersji świetnie sprawdzą się szklanki do latte! Dzięki temu, że są wyższe, pomieszczą zarówno kawę, jak i urozmaicające ją dodatki. W przezroczystej szklance przygotowany napój zaprezentuje się też o wiele lepiej niż w kubku. Jak serwować kawę, która tak naprawdę może stać się pysznym deserem? Sprawdzone przez nas wersje to:
Jeśli Twoją ulubioną kawą jest klasyczne espresso, americano albo kawa z dodatkiem mleka, również możesz podać je inaczej niż zwykle. Jak? Na początek przygotuj odpowiednie naczynia. W tym przypadku dobrze sprawdzą się szklanki z podwójnym dnem. Podana w nich kawa ładnie się prezentuje, a podwójne szkło pozwala wygodnie trzymać szklankę, nawet jeśli znajduje się w niej gorący napój.
Po zaparzeniu wierzch ulubionej kawy ozdób skórką z limonki, cytryny albo pomarańczy. Dzięki temu kawa stanie się bardziej aromatyczna i orzeźwiająca! Możesz wykorzystać skórkę zeskrobaną ze świeżego owocu albo skórkę kandyzowaną. Równie dobrze zaprezentuje się skórka w formie wiórków otartych kuchenną tarką, jak i w wersji dłuższych wstążek (uzyskasz je po zastosowania skrobaka lub obieraczki).
Wierzch kawy warto przyozdobić też kolorowymi cukrowymi posypkami, wiórkami czekolady albo przyprawami: kardamonem i cynamonem.
Kawa to napój, bez którego wielu osobom trudno wyobrazić sobie udany dzień. Jeśli i Ty do nich należysz, bez wahania popijaj ulubiony napój! Od czasu do czasu zrób sobie przy tym małą przyjemność i dowolnie ozdób kawę. Pięknie podany napój na pewno jeszcze bardziej poprawi Twój nastrój!
Artykuł sponsorowany
Pałacyk Sikorskiego, znany także jako pałacyk Bormana lub pałacyk Heurteuxa, to niewielki neorenesansowy budynek znajdujący…
Nowa witryna studia tańca w Ostrowie Wielkopolskim powstała w ramach akcji "Szyld w dechę". To…
Kościół Mariacki w Dreźnie (niem. Frauenkirche) to barokowa luterańska świątynia znajdująca się na Neumarkt (pol.…
Budynek z mieszkaniami socjalnymi powstanie w Eindhoven w Holandii. Jego projekt przygotowali architekci z pracowni…
Jedyny zachowany drewniany budynek na Starej Pradze zostanie uratowany. Obiektowi na wniosek m.st. Warszawy przyznano…
Rynek w Wolbromiu czekają wielkie zmiany. W wyniku konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno – architektonicznej…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej