DESIGN

Książka kucharska od IKEA. W niej m.in. burger z owadów!

Future Food Today to książka kucharska mająca wskazywać trendy, które będą w przyszłości panować na całym świecie. Trendy te wynikają zarówno z rosnącej populacji człowieka, coraz większych kosztów produkcji mięsa, a także problemów wynikających z braku dostępu do wody, czy zmianami preferencji kulinarnych ludzi. 

Książkę wydało Space10 będące częścią IKEA. Space10 odpowiedzialne jest za rozwój technologii, a także poszukiwanie nowych rozwiązań w dziedzinach transportu, logistyki, projektowania, a jak się okazuje, także żywienia.

W książce kucharskiej znajdziemy najważniejsze trendy, które już niedługo mogą na stale zagościć na naszych stołach. Wszystkie przepisy mają być przyjazne środowisku, co oznacza, że będą w niej promowane posiłki pozostawiające najmniejszy ślad środowiskowy. IKEA zauważa coraz większe znaczenie freeganizmu, czyli idei podobnej do wegetarianizmu opartej na redukcji ilości spożywanego mięsa. Dlatego wiele z przepisów nie będzie w ogóle wykorzystywać produktów pochodzenia odzwierzęcego. 

Innym trendem jest odejście od mięsa pochodzącego od bydła, czy trzody chlewnej, a skupienie się na owadach. Jak wskazują badania 18% emisji CO2 dostarczają hodowle zwierząt, a pod ich hodowle co roku wycina się miliony metrów kwadratowych lasów. Owady są natomiast o wiele bardziej pożywne, a do tego łatwiejsze w hodowli. Jak dodaje przedstawiciel Space10, na przestrzeni najbliższych 35 lat, zapotrzebowanie na żywność wzrośnie aż o 70%. Sprawia to, że jeżeli ludzkość nie chce przeżyć klęski głodu, musi natychmiast zacząć szukać nowych alternatyw żywieniowych.

Jednym z takich pomysłów jest burger z owadów. Poniżej mamy dla Was przepis: 

Składniki: 
200g      ziemniaków
800g      buraków
200g      pasternaku
50g        mączniaków
115g       grzybów shitake
220g      łusek babki jajowatej
20g        mąki pszenna
4 łyżki    oliwy z oliwek 

Co dalej?
1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni Celsiusza. Wyłożyć ziemniaki, buraki i pasternak na blasze, przykryć folią aluminiową i piec około 1,5 godziny, aż będą całkowicie miękkie. Odstawić by ostygły.
2. Podsmażyć na patelni mączniaki razem z grzybami shitake, aż zarówno robaki, jak i grzyby lekko się zarumienią. Doprawić solą i ulubionymi przyprawami. Odstawić by ostygły.
3. Zmieszać zawartość patelni z upieczonymi warzywami i dodać łuski babki jajowatej.
4. Uformować płaskie kotleciki o wadze około 100g i delikatnie posypać mąką. Wrzucić kotleciki na rozgrzany olej i smażyć około 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem.

SMACZNEGO! 

Recent Posts

Ich instalacje pokazywały inny świat. Christo i Jeanne-Claude

Swoje śmiałe instalacje realizowali już kilkadziesiąt lat temu. Skrupulatnie wybierali miejsca, które odmienią. Duet artystów…

4 maja 2024

Gdańsk: podczas remontu Żurawia odnaleziono mnóstwo zabytkowych przedmiotów

Remont zabytkowego Żurawia w Gdańsku trwał ponad trzy lata i zakończył się w kwietniu. Można…

4 maja 2024

Wygląda, jakby nie miał okien. Xerox Tower w Rochester

Jego projekt przygotował architekt Welton Becket z zespołem. Xerox Tower zbudowany został w Rochester w…

3 maja 2024

Starostwo Powiatowe w Toruniu. Znamy wyniki konkursu!

Starostwo Powiatowe w Toruniu powstanie według projektu pracowni Toprojekt.Platforma z cegły klinkierowej stanowiąca podstawę „Zespołu Starostwa”,…

3 maja 2024

Nowoczesne wille pod Warszawą – Magdalenka Collection od Selva Development

Magdalenka Collection to nowa inwestycja firmy Selva Development. W podwarszawskiej Magdalence powstaną cztery wille, których…

3 maja 2024

Jego wnętrze zaskakuje. Kościół świętego Dominika w Warszawie

Kościół świętego Dominika w Warszawie zaprojektował Władysław Pieńkowski. Jego surowe wnętrze jest charakterystycznym przykładem twórczości…

2 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej