Charakter restauracji najlepiej oddaje nazwa – Locale, czyli po prostu swój. Właściciele przenieśli do niej to, co zaobserwowali podczas podróży po Włoszech – gościnność, serdeczność, lokalność i oczywiście pyszną włoską kuchnię.
Restauracja powstała w miejscu dawnej, dobrze znanej mieszkańcom Mokotowa cukierni Smakołyk. Nowi właściciele postanowili w jej miejscu stworzyć koncept inspirowany Włochami – w szczególności małymi, malowniczymi miasteczkami, typowymi dla tego regionu. Widać to w aranżacji wnętrza, czuć w panującym klimacie i smaku serwowanych potraw. Duża część propozycji w karcie została poświęcona klasycznym włoskim daniom, stworzonym z produktów od regionalnych, wyselekcjonowanych dostawców. Do dyspozycji gości oddanych jest 8 kranów z unikalnymi lokalnymi piwami z różnych rejonów Europy oraz prosecco. Beczki składowane są w piwnicy, skąd chłodzonym systemem przewodów trafiają bezpośrednio na bar.
Wnętrze Locale zostało zaprojektowane przy współpracy z architektem Łukaszem Kałasą z pracowni Kałasa CONCEPT. W restauracji króluje industrialny, surowy design, którego podstawą
są odcienie szarości, biel, czerń i błękit. Chłodne kolory dopełniają elementy drewna, murowanej cegły
i metalu. Przyciągającym uwagę detalem, który przełamuje surowy wystrój jest wzorzysta posadzka
z płytek gresowych. Podobnie jak widoczny już od wejścia mural, wykonany przez przyjaciela właścicieli – młodego artystę, studenta Akademii Sztuk Pięknych w Amsterdamie.
Jak mówi sam autor koncepcji, Łukasz Kałasa: miało być lokalnie, swojsko i eklektycznie – już pierwsza wizyta przed remontem poskutkowała zdjęciem z sufitu oryginalnych lamp i ich ponownym wykorzystaniem we wnętrzu. Wzornictwo z lat 70-tych ma obecnie swój wielki powrót i tylko żal, że więcej charakterystycznych posadzek ceramicznych i innych elementów z tamtych czasów nie udało się odzyskać. Na niewielkiej przestrzeni lokalu zagospodarowaliśmy materiały i wzory mające za zadanie stworzyć klimat wnętrza „odzyskanego”, gdzie każdy odnajdzie fragment przyjaznego koloru, materiału, czy faktury – kojarzonych z własnym doświadczeniem, wspomnieniami, czy wręcz z własnym domem. Oczywiście najważniejszym „aktorem” jest wyborne jedzenie i to ono ma dopełnić dzieła i sprawiać, że chcemy tam wracać jak najczęściej.
Kościół świętego Dominika w Warszawie zaprojektował Władysław Pieńkowski. Jego surowe wnętrze jest charakterystycznym przykładem twórczości…
Daniel Kołodziejczak założył swoją firmę projektową StudioDanielK. Antechamber to jego premierowa kolekcja, którą zaprezentował podczas…
Dobrze zaprojektowany ogród nie tylko koi oczy zielenią czy oferuje miejsce do odpoczynku. Dobrze zaprojektowany…
Zespół budynków mieszkalnych zaprojektował Martin Cenek. Zbudowane zostały w 2022 r. w Pradze w Czechach.…
Penthouse znajduje się w inwestycji Deo Plaza przy ulicy Chmielnej w Gdańsku. To dwupoziomowa przestrzeń…
Ten neoklasycystyczny hotel skrywa w sobie zachwycające secesyjne wnętrze. Wybudowany pod koniec XIX wieku Gran…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej