DESIGN

Polacy wymyślili zamiennik plastiku. Sztućce z kukurydzy i mąki mają trafić na rynek

Sztućce wykonane są z innowacyjnej kompozycji polimerowej, która podlega recyklingowi organicznemu. Opracowali ją naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej. Teraz uczelnia szuka inwestorów, którzy skorzystają z patentu w przemyśle.

Prace nad nową technologią to odpowiedź na zbliżający się zakaz sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku w Unii Europejskiej. Nowe przepisy zaczną obowiązywać od 2021 r.

Naukowcy z Gdańska opracowali ekologiczny polimer, który nie jest ropopochodny. Ich surowiec powstał wyłącznie z naturalnych składników. W największym uproszczeniu do produkcji ekologicznych sztućców wystarczy mąka ziemniaczana i kukurydza. Takie sztućce są tańsze w produkcji i w pełni biodegradowalne. Rozłożą się już po trzech miesiącach. 

Do wytworzenia naszych materiałów biopolimerowych, z których wytworzyć można jednorazowe sztućce i naczynia, wykorzystuje się łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi – tłumaczy prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego PG.

Innowacyjna kompozycja z Politechniki Gdańskiej zawiera m.in. skrobię termoplastyczną uzyskaną z mąki ziemniaczanej i dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA). Ten ostatni produkowany jest z dekstrozy (odmiana glukozy), uzyskiwanej najczęściej z kukurydzy.

Jednorazowe produkty stworzone z takiej kompozycji są trwałe w użyciu, a rozkładają się nawet po wyrzuceniu ich do kompostownika z resztkami jedzenia. 

Granulaty opracowanej przez nas skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne. Dlatego mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania. Te metody uznawane są za jedne z najtańszych i najszybszych w produkcji przedmiotów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych. My przenosimy je do produkcji przedmiotów biodegradowalnych – wyjaśnia prof. Helena Janik.

Jednym z pierwszych produktów z innowacyjnego tworzywa, które trafią do produkcji są jednorazowe sztućce. Uczelnia współpracuje tutaj z pierwszym podmiotem, który chce wdrożyć rozwiązanie. Pierwsze testy na odporność termiczną wykazały, że opracowane na Wydziale Chemicznym PG kompozycje mają wyższą odporność termiczną niż sztućce wykonane z tradycyjnego tworzywa.

Twórcy kompozycji polimerowej (od lewej): Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka, dr Maciej Sienkiewicz

fot. Krzysztof Krzempek/Politechnika Gdańska (źródło: UM Gdańsk)

View Comments

Recent Posts

Co trzeba zrobić, żeby dostać receptę online?

Dla wielu Polaków dostęp do lekarza, który świadczy usługi w ramach NFZ, jest utrudniony. Sytuacja…

15 maja 2024

Wyspiański na ścianie Akademii Sztuk Teatralnych w Krakowie. Łącznie powstały 2 murale!

Wyspiański na ścianie Akademii Sztuk Teatralnych w Krakowie to nie tylko piękna grafika, ale także…

15 maja 2024

Jest piękny. Apartament w historycznej kamienicy w centrum Warszawy

Jego wnętrze zaprojektowali architekci z pracowni INDOOR. Apartament znajduje się w zabytkowej kamienicy przy ulicy…

15 maja 2024

Dekoracyjne oświetlenie ogrodowe -stwórz magiczny nastrój w swoim ogrodzie

Ogród to nie tylko miejsce do odpoczynku, ale także przestrzeń, w której możesz wyrazić swój…

15 maja 2024

Przy ul. Smolnej powstanie kamienica. Inwestor odtworzy część zniszczonej pierzei sprzed wojny

Już wkrótce rozpocznie się budowa nowej kamienicy przy ulicy Smolnej 23 w Warszawie. Będzie to…

15 maja 2024

Pałacyk Sikorskiego – relikt dawnej zabudowy dzielnicy i siedziba Muzeum Woli

Pałacyk Sikorskiego, znany także jako pałacyk Bormana lub pałacyk Heurteuxa, to niewielki neorenesansowy budynek znajdujący…

14 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej