Categories: ARCHITEKTURA

Restauracja Oliva w Warszawie. Połączyli kuchnię Południa z designem Północy

Restauracja Oliva znajduje się przy ulicy Ordynackiej 10/12 w Warszawie. To miejsce dla fanów śródziemnomorskiej kuchni i dobrego designu. Miejsce ma niekwestionowaną bohaterkę – to… oliwa!

Nowe wnętrze restauracji zaprojektowali Łukasz Hendzel i Matylda Iwańska z Paris Hendzel Studio. Inspiracją do projektu wnętrza był śródziemnomorski styl i klimat, jednak tłem dla mebli i dodatków jest charakterystyczna dla Skandynawii biel. Dodatkowo wnętrze wypełniają piaskowe i niebieskie elementy.

Projektanci połączyli tu tradycję i nowoczesność. Aby uczynić miejsce przyjemnym dla oczu postawili na naturalne materiały, takie jak kwarcyt czy drewno. Całość dopełniają detale: antyczne wazy, charakterystyczna umywalka ustawiona tuż przy wejściu czy szklano-mosiężne lampy na suficie. Wrażenie robią też wzory na podłodze, które przywodzą na myśl obrazy generowane przez kalejdoskop.

Część baru ma kolorowe wykończenie. To energetyczny akcent, który został powtórzony na kanapach.

Innym energetycznym “akcentem” są serwowane tutaj dania. W menu można znaleźć pozycje inspirowane kuchniami krajów Europy, które słyną z produkcji oliwy. Jednocześnie pojawiają się tutaj elementy zaczerpnięte z kuchni polskiej. W karcie są sezonowe warzywa, owoce, mięso oraz ryby od zaprzyjaźnionych rolników i hodowców. Wspomniana już “bohaterka”, czyli oliwa zajmuje centralne miejsce na talerzach oraz w Olive Barze.

Chcieliśmy dać Wam dostęp do wielu oliw w tym samym czasie do degustowania, porównywania i koniecznie maczania w nich naszego wypiekanego na miejscu pieczywa. Zachęcamy, abyście podchodzili samodzielnie napełniać zaprojektowane przez nas oliwne czarki i odkrywali różnorodne oblicza oliwy – tłumaczy właścicielka Julia Adamczyk.

Restauracja Oliva w Warszawie niedawno ruszyła z prozdrowotną kampanią edukacyjną. Akcja #LEJESIE ma promować prozdrowotne właściwości oliwy z oliwek i zachęcać do włączania tego tłuszczu do swojej diety. Niech #LEJESIE na zdrowie!

OLIVEBAR to jedyna tego typu autorska konstrukcja w Europie pomysłu Filipa Książka – managera generalnego Restauracji Oliva.

zdjęcia: ONI Studio

źródło: Restauracja Oliva

Czytaj też: Restauracja | Warszawa | Wnętrza | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie

Julia Adamczyk, fot. NPA Photography Natalia Poniatowska

Recent Posts

XIX-wieczna oficyna Burkego przejdzie renowację. Stanowi relikt drewnianej zabudowy Pragi

Jedyny zachowany drewniany budynek na Starej Pradze zostanie uratowany. Obiektowi na wniosek m.st. Warszawy przyznano…

13 maja 2024

Rynek w Wolbromiu przejdzie wizerunkową metamorfozę. Nowa koncepcja stawia na zieleń

Rynek w Wolbromiu czekają wielkie zmiany. W wyniku konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno – architektonicznej…

13 maja 2024

Reklamoza na stacji Plac Wilsona. Przystanek metra oszpeciły ogromne podświetlane ekrany

Stacja metra Plac Wilsona na Żoliborzu była do niedawna uznawana za jeden z najpiękniejszych przystanków…

13 maja 2024

Coworking LABO we Wrocławiu. Jest w budynku dawnego Wydziału Farmacji

Projekt wnętrza został przygotowany w taki sposób, aby korespondował z architekturą samego budynku L’UNI, autorstwa…

13 maja 2024

Trójmiasto: utracone podczas wojny dzieła sztuki pokazano na muralach

Akcję zorganizowano, aby pokazać, jak wiele dzieł jeszcze nie odzyskano. Wśród nich są „Ogier arabski”…

12 maja 2024

Walter Gropius założył Bauhaus. Jego pierwszy zrealizowany projekt jest w Polsce

Jest jednym z najsłynniejszych architektów w historii modernizmu. Niewiele osób wie, że jego pierwsze zrealizowane…

12 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej