To autorski koncept. Sakebar by Nobu został otwarty w Nobu Hotel w Warszawie. Intrygującą przestrzeń zaprojektował duet architektów z pracowni Jeske & Adamchyk.
Goście mogą tu doświadczyć sake przygotowanej i podanej na różne sposoby, od drewnianych masus, chiroris – srebrnych dzbanków z przegródkami na lód, wykonanych ręcznie wyłącznie dla Nobu – po nowoczesne karafki. Oprócz tradycyjnego japońskiego trunku, Sakebar oferuje również nową kartę koktajli, w której znaleźć można Hajikami Martini z marynaty z japońskiego imbiru, a także Yamato Champagne z aromatem cytrynowego tymianku, a także wariacje nietypowych i zaskakujących składników. Sakebar oferuje również inspirowane Nobu tapas nowe menu – to między innymi krokiety z czarnego dorsza i wasabi z kremowym sosem Aji Amarillo, ogon homara z dressingiem z czerwonej papryki oraz Okonomiyaki z płatkami Bonito, które wkrótce staną się ulubionymi potrawami gości.
Tego wszystkiego można spróbować w otoczeniu świetnego designu. Pierwszy w historii Sakebar by Nobu zaprasza do skosztowania japońskiego trunku zarówno w tradycyjnym, jak i nowoczesnym wydaniu – mówi Stefan Bauer, General Manager Nobu Hotel Warsaw.
Historia sake ma już ponad dwa tysiące lat. Charakterystyczny japoński trunek jest głęboko osadzony w fundamentach dziedzictwa tego kraju. Jest to sztuka, która łączy w sobie precyzję, bystre oko, zwinne ręce i w 100 procentach naturalny proces. Jest znacznie bardziej skomplikowany niż produkcja wina czy piwa. To, co decyduje o jego ostatecznym smaku, to precyzyjna procedura składająca się na polerowaniae ryżu, płukanie i parzenie, chłodzenie, fermentację, prasowanie, filtrowanie i wreszcie dojrzewanie alkoholu. Cały proces produkcji trwa ok. 20 dni, a najlepsze sake wciąż produkowane są przy użyciu tradycyjnych narzędzi.
Za eteryczny projekt Sakebaru odpowiada warszawski duet architektek Jeske & Adamchyk. W przestrzeni przeznaczonej dla 55 gości, o zmysłowej i efemerycznej atmosferze unoszą się jakby japońskie mgły, a wodne refleksy podkreślone są migającym światłem. W kontraście do wietrznej aury, nad barem unoszą się szklane półki o surowej konstrukcji, które powstały dzięki fizycznym właściwościom
materiałów.
Centralnym punktem tej wyjątkowej przestrzeni jest majestatyczna lada, która mieści do sześciu gości. Sakebar w harmonijny sposób łączy japońską tradycję z dynamicznym warszawskim życiem towarzyskim, zapewniając prawdziwie unikalne doświadczenie, jakiego w mieście jeszcze nie było.
Aby odwiedzić Sakebar by Nobu nie trzeba wcześniej rezerwować miejsca. Bar znajduje się na parterze Nobu Hotel Warsaw. W menu Sakebaru można znaleźć nowe dania oraz ulubione potrawy inspirowane Nobu Hotels. Goście baru mogą również liczyć na ofertę wysokiej jakośći koktajli i mocktaili. Godziny otwarcia: Wtorek-Czwartek od 18:00 do 12:00, Piątek-Sobota od 18:00 do 2:00. Lokal jest również dostępny do wynajęcia dla osób prywatnych. O samym hotelu Nobu pisaliśmy wcześniej TUTAJ.
Projekt: Jeske & Adamchyk, fot. PION Studio, źródło: materiały prasowe
Czytaj też: Bar | Kawiarnia | Wnętrza | Hotel | whiteMAD na Instagramie
Świdermajery to potoczna nazwa domów letniskowych, które budowano od lat 80. XIX wieku nad rzeką…
Jego projekt w latach 70. przygotował Ricardo Bofill. Apartamentowiec Walden 7 powstał w wyniku utopijnej…
Zadanie słupków i blokad parkingowych jest jedno. Mają uniemożliwić pozostawienie samochodu na miejscu postojowym, które…
Kolejny skrawek stolicy staje się zielony. W ramach szeroko zakrojonej inwestycji o nazwie Nowe Centrum…
Wkrótce w centrum Katowic rozpocznie się szeroko zakrojona inwestycja, która zmieni oblicze stolicy Śląska i…
Apteka „Pod Murzynem” (niem. Mohrenapotheke) to jeden z najbardziej charakterystycznych budynków we Wrocławiu wzniesionych w…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej