Projekt studentów Wzornictwa School of Form. Kolekcja ceramicznych nośników jedzenia. Każdy koncentruje się na jednym z wielu sposobów, na który może być przygotowywane jajko. Przedmioty są efektem analizy jajka z perspektywy znaczenia kulturowego, jak i obserwacji samej formy, jej faktur, kształtów, kolorów.
Celem jest symboliczne wyniesienie jajka na restauracyjny piedestał. Naczynia mają za zadanie skupić uwagę gościa na doświadczeniu jedzenia w niecodzienny sposób, podkreślając wartość prostego, a równocześnie najbardziej wszechstronnego składnika w kuchni.
Szef kuchni Concordia Taste Tomasz Olewski przygotował na oczach studentów jajka w jedenastu różnych odsłonach. Zadaniem młodych projektantów było nauczenie się wykonywania przypisanego dania według receptury kucharza, a wynikiem przeprowadzonych obserwacji samodzielne stworzenie gipsowych form, z których studenci odlali porcelanowe naczynia własnego projektu.
Omlet francuski / Julia Nowakowska
Inspiracją do zestawu na omlet francuski była puszysta i wilgotna struktura omletu. Naczynia odzwierciedlają spulchnioną powierzchnię dobrze napowietrzonej masy jajecznej.
——————————————————————–
Omlet tajski / Jan Szymanek
Minimalistyczne naczynie na omlet tajski odzwierciedla dwa etapy podawania potrawy. Przed spożyciem, danie musi odpocząć, by ociekło z nadmiaru tłuszczu.
——————————————————————–
Pasta jajeczna / Helena Orkisz
Kształt naczyń wynika z zaobserwowanego przez autora sposobu jedzenia pasty jajecznej. Forma talerzy i miseczek ułatwia nabieranie pasty pieczywem oraz czyni tę czynność formą zabawy.
——————————————————————–
Sos holenderski / Joanna Rymaszewska
Cylindryczne kształty nośników wywyższają sos holenderski ponad resztę dania i czynią go najważniejszym elementem. Forma podkreśla aksamitną, lepką konsystencję sosu i celebruje moment jego spływania.
Beza włoska / Maria Jeleńska
Forma nośnika na bezę włoską inspirowana jest kształtem bezy oraz podpórkami na książki. Tak jak pomiędzy podpórki wkłada się książki, tak pomiędzy dwa elementy naczynia umieszcza się narzędzie tnące, ułatwiające dzielenie bezy.
——————————————————————–
Beza francuska / Hanna Dudkowiak
Kolekcja naczyń na małe bezy francuskie to rodzaj systemu ekspozycyjnego, który wynosi bezy do rangi małych arcydzieł.
School of Form to katedra wzornictwa Uniwersytetu SWPS, działająca od października 2011 roku. Studia stacjonarne trwają 3,5 roku, a po ich ukończeniu absolwenci uzyskują tytuł licencjata Uniwersytetu SWPS na kierunku wzornictwo. Nad unikalnym programem nauczania, który łączy w sobie elementy edukacji projektowej i humanistycznej, pracował zespół ekspertów pod przewodnictwem Lidewij Edelkoort, wieloletniej szefowej Design Academy Eindhoven, która jest dyrektorem strategicznym i mentorem School of Form. Program studiów z zakresu wzornictwa otrzymał najwyższą punktację w konkursie Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na kierunki zamawiane. W październiku 2020 roku School of Form zostanie przeniesione z Poznania do swojej nowej siedziby, którą będzie dzielić z warszawskim kampusem Uniwersytetu SWPS.
School of Form współpracuje z polskimi i światowymi projektantami, wykładowcami i ekspertami, pracującymi dla najlepszych marek i firm z różnych branż. Zajęcia prowadzą m.in. Oskar Zięta, Agnieszka Jacobson-Cielecka (dyrektor artystyczna School of Form), Karol Murlak, Bianka Rolando, Mateusz Halawa, Paulina Matusiak, Bartosz Mucha, Paweł Grobelny, Wojciech Dziedzic, Ewa Klekot, Krzysztof Kubasek, Dawid Wiener. Jednym z najistotniejszych elementów strategii nauczania w School of Form jest praktyczne kształcenie, w powiązaniu z biznesem, już na etapie wczesnych projektów. Dzięki partnerskiej współpracy z poważnymi partnerami biznesowymi, którzy wspierają finansowo rozwój studentów, a także oferują im staże w swoich przedsiębiorstwach, studenci będą odbywać praktyki w krajowych i zagranicznych studiach projektowych, firmach produkcyjnych i warsztatach rzemieślniczych w zależności od wybranego przez siebie profilu. Więcej informacji o School of Form www.sof.edu.pl
Zespół budynków mieszkalnych zaprojektował Martin Cenek. Zbudowane zostały w 2022 r. w Pradze w Czechach.…
Penthouse znajduje się w inwestycji Deo Plaza przy ulicy Chmielnej w Gdańsku. To dwupoziomowa przestrzeń…
Ten neoklasycystyczny hotel skrywa w sobie zachwycające secesyjne wnętrze. Wybudowany pod koniec XIX wieku Gran…
Będzie mieć 32 m wysokości. Nowa siedziba Instytutu Łukasiewicz-Itech i Centrum Łukasiewicz zbudowana zostanie w…
Mieszkanie z nutką vintage to najnowsza realizacja pracowni projektowej Grupa NONO. Właściciele mieszkania to miłośnicy…
Lubisz niecodzienne połączenia, odważne kroje i fasony, a także wysoką jakość ubrań? Chcesz w dobrym…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej