London Design Festival trwa w najlepsze. Dziś poznaliśmy wyniki konkursu cukierniczego Bompas & Parr, w ramach którego wyłoniono najlepsze lody roku 2018 roku. Inspiracją do ich powstania były… kobiece piersi!
Autorką niesamowitych lodowych przekąsek jest Sally Reynolds. Nowojorska cukiernik postanowiła zgłosić jeden ze swoich przysmaków w tegorocznych konkursie cukierniczym Bompas & Parr Competition. Sally sama przyznaje, że inspiracją do stworzenia kształtu lodów były kobiece piersi. Nazwała je Homage to the Breast, co oznacza po prostu „Hołd dla Piersi”. Kształt ma nakłaniać do refleksji nad kobiecym pięknem, a jednocześnie podkreślać rolę kobiet we współczesnym społeczeństwie. Na jaki smak zdecydowała się Sally? Wybrała połączenie słodkiego syropu na bazie płatków róży z lekko pikantną indyjską herbatą. Zamrożona, jednak rozgrzewająca herbata parzona jest z tradycyjnymi przyprawami. Wśród nich znalazł się miedzy inny cynamon, anyż oraz kardamon.
Dom Oficerski na rogu al. Niepodległości i ul. Koszykowej to największy spośród budynków mieszkalnych wzniesionych…
Praski Břevnov to dzielnica wyjątkowa pod wieloma względami. Pomimo bliskości tętniącego życiem centrum i głównych…
Projektantka mebli i przedmiotów użytkowych stworzyła dla BMW wyjątkowy obiekt, który pełni funkcję stoiska ekspozycyjnego…
Marian Lalewicz to jeden z najznakomitszych architektów przedwojennej Polski. Działał nie tylko w kraju, ale…
Szewc w podartych butach chodzi? Może! My jednak dziś nie o szewcach, a o architektkach,…
Na ul. Koszykowej 80, przy ruchliwym skrzyżowaniu z ul. Tytusa Chałubińskiego, stoi mały budynek. Choć…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej