DESIGN

Oswoić egzotykę, czyli japońsko-peruwiańska restauracja w Poznaniu

Minimalistyczne i surowe smaki Japonii oraz peruwiańska wyrazistość i zdecydowane aromaty. To połączenie, choć wydaje się nielogiczne, podbija podniebienia nie tylko mieszkańców Peru. Teraz japońsko-peruwiańskiej kuchni i filozofii gotowania w stylu Nikkei spróbować można także nad Bałtykiem – i to dosłownie, ponieważ Yuzu mieści się w samym centrum Poznania, na parterze nowootwartego biurowca Bałtyk! Serwuje m.in. ryby tylko z ekologicznych połowów, które lądują na talerzach gości maksymalnie w 36 godzin. To tutaj dowiecie się, jak smakuje mleko tygrysa i czym jest „crudo” i „tiradito”.

Yuzu to japoński, słodko-cierpki w smaku owoc cytrusowy oraz nowa restauracja w samym centrum Poznania, w nowym biurowcu Bałtyk. Czym Yuzu nie jest? Z całą pewnością nie jest kolejnym typowym sushi barem, choć wszystkie „rolki” są tam starannie komponowane z najświeższych ryb i serwowane w niespotykany sposób z kompozycją wyrazistych sosów i marynat. W karcie odnajdziemy też tzw. menu „ciepłe” pełne długo marynowanych i pieczonych mięs (każda odmiana najpierw około doby „leżakuje” w solance, a następnie jest pieczona w niskiej temperaturze nawet przez 48 godzin!), rozgrzewających, orientalnych zup, lekkich i świeżych sałat. Nie ma w Yuzu chodzenia „na skróty” – wszystkie marynaty, sosy, desery, lody itp. tworzone są własnoręcznie i na miejscu.
W propozycjach na lunch odnajdziemy też m.in. risotto z orientalną nutą i grzybami czy boczek gotowany z glazurą sojową i puree z jabłka (to prawdziwy bestseller tego miejsca).
Nie ma tu oczywistych połączeń, za to kaczka łączy się z edamame, ananas z chilii i „sercem palmy”, a winegret tworzony jest z wasabi.
Jak to się dzieje, że świeże ryby, m.in. makrele, ostroboki, seriole czy tuńczyki błękitnopłetwne z ekologicznych połowów są w Yuzu zawsze świeże? Mają maksymalnie 36 godzin na to, by z wybrzeża Portugalii dotrzeć na talerze gości restauracji. Prosto z kutrów pakowane są do skrzynek z lodem i docierają do Warszawy. Stamtąd przesyłką kurierską wysyłane są do Poznania. Często okazuje się, że do Yuzu docierają już w ciągu doby. To właśnie świeże ryby, ich naturalny smak i struktura są największą „gwiazdą” menu i całej restauracji. Ma się tu do nich ogromny szacunek i traktuje z odpowiednim „namaszczeniem”.

Pomysłodawcą Yuzu jest Kamil Brzozowski, który kuchni Kraju Kwitnących Wiśni uczył się od japońskich szefów, m.in. w restauracjach Tsubame, Niponkan, SushiZushi. Każda z nich była podróżą nie tylko kulinarną ale także fizyczną – z Warszawy do Cardiff w Walii. Historia rozpoczyna się w dniu, kiedy młody kucharz, zaraz po szkole i stażach w warszawskich hotelach (Sheraton i Bristol) poszukuje pracy i w ogłoszeniach zamieszczonych w lokalnej gazecie znajduje takie, w którym właściciele poszukują kucharza do japońskiej restauracji Tsubame. Była to „miłość od pierwszego wejrzenia”, bo od pierwszego spotkania z japońskimi smakami wiedział, że będzie to „stały związek”. Dziś wie także, że bardziej interesuje go nowoczesne połączenie smaków, niż dokładne odtwarzanie tradycyjnej kuchni japońskiej. Stąd pomysł i fascynacja kulinarną filozofią Nikkei, która pozwala takie egzotyczne smaki „oswoić” i bez uszczerbku na kulinarnej tradycji przenieść na europejski grunt.

[foogallery id=”40613″]

 

 

 

 

 

Recent Posts

Jest ogromny. Kultowy apartamentowiec Walden 7 w Barcelonie

Jego projekt w latach 70. przygotował Ricardo Bofill. Apartamentowiec Walden 7 powstał w wyniku utopijnej…

27 kwietnia 2024

Poczet słupków polskich. Jedno osiedle, kilkanaście wzorów

Zadanie słupków i blokad parkingowych jest jedno. Mają uniemożliwić pozostawienie samochodu na miejscu postojowym, które…

27 kwietnia 2024

Kolejny skrawek stolicy staje się zielony. Trwa sadzenie drzew na skwerze przy ul. Brackiej

Kolejny skrawek stolicy staje się zielony. W ramach szeroko zakrojonej inwestycji o nazwie Nowe Centrum…

26 kwietnia 2024

Duża inwestycja w centrum Katowic. Kamienice przy ul. Dworcowej przejdą modernizację

Wkrótce w centrum Katowic rozpocznie się szeroko zakrojona inwestycja, która zmieni oblicze stolicy Śląska i…

26 kwietnia 2024

Apteka „Pod Murzynem” – awangardowy modernizm znad Odry

Apteka „Pod Murzynem” (niem. Mohrenapotheke) to jeden z najbardziej charakterystycznych budynków we Wrocławiu wzniesionych w…

26 kwietnia 2024

Kolorowe mieszkanie w Białymstoku inspirowane stylem PRL.

Kolorowe mieszkanie w Białymstoku zaprojektowała Karolina Jackowska, założycielka pracowni ONUKO. "Para z Białegostoku zgłosiła się…

26 kwietnia 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej