Ma śródziemnomorski klimat. Kolorowe mieszkanie we Wrocławiu

Jego powierzchnia to 58 m kw. Kolorowe mieszkanie znajduje się we Wrocławiu. Projekt jego wnętrza powstał w pracowni KODO. Architekci tchnęli w przestrzeń pozytywną energię i ducha południa Europy.

Lokal położony jest w nowym budynku w pobliżu Ostrowa Tumskiego i Ogrodu Botanicznego we Wrocławiu. To parterowa przestrzeń, która składa się z salonu z aneksem kuchennym, holu, łazienki i dwóch sypialni. Kolorowe mieszkanie zaprojektowane zostało dla młodej studentki.

Projektanci postawili na stonowaną bazę, którą ożywiono wyrazistymi dodatkami. Tak zaprojektowane wnętrze daje mnóstwo możliwości – w tym kreowania nieoczywistych zestawień kolorystycznych. Powstała eklektyczna przestrzeń, która utrzymana została w klimacie letnich wakacji w środku słonecznego, cytrusowego gaju.

Powierzchnia mieszkania wynosi 58,1 m kw. Projektanci zaaranżowali tu przestrzeń salonu połączonego z aneksem kuchennym, dwóch sypialni, łazienki i holu. Co ważne, jedna z sypialni została urządzona w taki sposób, aby przestrzeń ta mogła być współdzielona ze współlokatorem lub współlokatorką.

Mieszkanie ma przemyślany układ pomieszczeń i zachowane odpowiednie proporcje. Jego aranżacja nie wymagała praktycznie żadnych zmian deweloperskich. Bezproblemowo pomieściło wszystkie strefy oraz elementy wynikające z trybu życia oraz upodobań właścicielki – tłumaczą projektanci KODO.

Jako bazę przyjęto klasyczną stylistykę, w której w unikatowy sposób połączono elementy retro oraz urban jungle. Najlepiej wybrzmiewa to trio w salonie, gdzie klasyczna kanapa i meble w tonacji drewna współgrają z fotelem uszakiem, miękką linią lodówki w stylu lat 60. oraz niepowtarzalną tapetą z egzotycznym motywem roślinnym. Odważne zestawienie różnych tonacji zieleni wydziela strefy przestrzeni dziennej – salon, kuchnię i jadalnię, które przyprawiono kroplami soczystej cytryny i czarnymi detalami – armaturą czy oprawami oświetleniowymi.


Te same, ciepłe zestawienia wykorzystano w sypialni oraz łazience. W pierwszej, łączącej miejsce do odpoczynku i pracy, dorzucono miękkie szarości, a w drugiej – ciepłe, ziemiste beże. Przestrzeń jest elegancka i funkcjonalna, stanowiąc jednocześnie przykład nieszablonowego łączenia kolorów i stylów w przyciągający, orzeźwiający, pełen smaków mix.

źródło: KODO (www.kodo.pl)

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Eklektyzm | Drewno | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły