Charakterystyczne, ceglane zabudowania wznoszące się malowniczo nad Odrą w Szczecinie robią imponujące, a jednocześnie przygnębiające wrażenie. W od lat niszczejących obiektach były dawniej produkowane alkohol i drożdże, znane w całych Niemczech. Wyjątkowe jest w szczególności położenie tej historycznej zabudowy, bezpośrednio na brzegu Odry – stąd potoczna nazwa – „szczecińska Wenecja”.
Dawna nazwa ulicy to Oberwieck/Oberwiekstrasse (Górny Wik, czyli przedmieście Starego Miasta znane już w średniowieczu). Od XIX wieku przy Kolumba powstawały zakłady przemysłowe i do dziś okolica charakteryzuje się fabryczną zabudową.
Perspektywa ulicy Kolumba z budynkami dawnej wytwórni win w 1997 r. Autor zdjęcia: Mariusz Brzeziński/fotopolska.eu
Posesja przy Kolumba 81-83 należała od 1899 roku do C. Lefevera. W 1900 roku wystąpił on do Policji Budowlanej Szczecińskiego Urzędu Miejskiego o pozwolenie na budowę 5-kondygnacyjnego budynku fabrycznego. Dwa lata później na działce wzniesiono nowy magazyn, a rok później kolejny. Nowy magazyn połączono z budynkiem fabrycznym krytym gankiem zawieszonym na wysokości czwartej kondygnacji. W 1905 roku rozbudowano część położoną bezpośrednio nad Odrą. Ze względu na położenie tuż nad rzeką i grząski grunt budynki posadowiono są na betonowych stropach, osadzonych na drewnianych palach. Nowy kompleks wzniesiono w neogotyckim stylu, co podkreślało jego rangę i wyróżniało go spośród okolicznej zabudowy. Zakłady Lefevera wraz z dwiema innymi firmami pokrywały około 1/5 zapotrzebowania na drożdże w Niemczech. W 1924 roku fabryka Lefevera weszła w skład Rückforth-Konzern. Tuz przed wojną nowym właścicielem zabudowań został Karl Gless, zarządzający firmą Waren- und Herings – Großhandlung Kaffee – und Getreide – Großfösterei.
W czasie wojennych bombardowań zniszczeniu uległ tylko budynek mieszkalny znajdujący się na terenie posesji. W 1951 roku kompleks stojący przy ul. Kolumba 81-83 przekazano w użytkowanie Centrali Ogrodniczej, która zainstalowała w budynkach przetwórnię warzyw i owoców, a od 1958 roku również wyrób win. Następnie zabudowania przez wiele lat pozostawały w użytkowaniu firm związanych z ogrodnictwem. Obecnie postindustrialny zabytek jest opuszczony. W 2007 roku miasto sprzedało tę nieruchomość warszawskiemu deweloperowi. Zapowiadana była wówczas renowacja obiektu, ale poważniejsze prace nigdy się nie rozpoczęły. Na początku br. właściciel – warszawski deweloper WSD Investment, przeprowadził prace zabezpieczające w zabytkowym kompleksie dawnej drożdżowni. Na początku zajął się łącznikiem zawieszonym na wysokości czwartej kondygnacji. Wcześniej wymieniono dach nad byłą wytwórnią dżemu. W planach jest również ochrona komina stojącego od strony Odry.
Na poważniejsze prace konserwatorsko-renowacyjne nie można jednak w najbliższym czasie liczyć. “Szczecińska Wenecja” ma ogromny potencjał i jest unikatem na skalę całego kraju. Dziwi więc i smuci fakt, że od tak wielu lat nie doczekała się należytego potraktowania i renowacji, na którą niezaprzeczalnie zasługuje. Czy doraźne prace zabezpieczające wystarczą, aby ochronić zabytek?
Źródło: wszczecinie.pl, szczecin.naszemiasto.pl, opencaching.pl
Czytaj też: Architektura w Polsce | Zabytek | Historia | Szczecin | Cegła
Dominanta to wieża widokowa na rondzie św. Jerzego w Gorzowie Wielkopolskim, która została wybudowana w…
Willa Allora znajduje się przy ulicy Uzdrowiskowej w Konstancinie-Jeziornie. Zbudowana została w latach 30. XX…
Indywidualnie dopasowany materac zapewni Ci pełen komfort podczas snu. Jednak znalezienie idealnego modelu wśród wielu…
Samotnia jest jednym z najstarszych schronisk w Polsce. Pierwsze wzmianki o niewielkim domku pochodzą już…
Centrum Warszawy jest coraz gęściej zabudowane. Wolne obszary pod nowe inwestycje mogą powstać dzięki przebudowie…
Kolejna zabytkowa wielorodzinna kamienica na Oruni odzyskała dawny blask. Jest to już dwunasta inwestycja Gdańskich…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej