DESIGN

Sztuka ze smakiem. Praliny DOTS od absolwentki ASP – Katarzyny Malczewskiej!

DOTS Chocolate to projekt Katarzyny Malczewskiej, absolwentki ASP.  Przypominające perły praliny, o wielu kolorach i fakturach, zaskakują intensywnym smakiem wyjątkowych nadzień. Wykonywane z dbałością o każdy detal czekolady stanowią jedyne w swoim rodzaju połączenie kuchni i sztuki.

Pomysł na DOTS-y zaczął się naturalnie rodzić razem z przyjemnością, jaką dawało mi przygotowywanie jedzenia dla rodziny i znajomych – mówi ich autorka – Katarzyna Malczewska. Tworzenie tych wyjątkowych pralinek łączy w sobie jej zainteresowania: malarstwo, kuchnię i poznawanie ludzi. Współpracując z kucharzami i cukiernikami, nieustannie doskonali swoje umiejętności. 

Chciałabym tworzyć piękne rzeczy, których smak zaskakuje i o którym pamięta się długo, do którego chce się wracać Wszystko jest ważne, każdy detal, przetarcie, faktura – wyjaśnia Katarzyna.

Wszystko wskazuje na to, że udało się jej już osiągnąć ten cel. Pralinki, same w sobie będące małymi artystycznymi formami, układane są w tematycznych zestawieniach, komponowanych jak obraz. Na powierzchni DOTS-ów spotykają się naturalne, nasycone barwy o różnych odcieniach, zmącone smugami lub ozdobione plamami. Niektóre praliny do złudzenia przypominają oszlifowane kamienie lub perły.

Autorka projektu podkreśla, że lubi eksperymentować, nie tylko tworzyć nowe, ale także przełamywać klasyczne receptury. Smaki DOTS Chocolate są dobrane do rodzaju czekolady, z której są zrobione. Intensywne, ale jednocześnie wyważone – powstające często z dodatkiem ziół, przypraw, kwiatów i traw. Nowością są DOTS-y o aromacie runa leśnego i żywicy, a także rozmaitych nadzieniach, wśród których są: jaśmin z płatkami róży w czekoladzie Ruby, dynia, szyszki i grzyby, a także pistacja, rozmaryn i matcha. Nacisk na smaki wytrawne, nie przesłodzone, to zdecydowanie kolejna cecha wyróżniająca te praliny. Autorce zależy na tym, by jej produkty były zdrowe. Wyrabiane są więc ze świeżych składników bez dodatku cukru, konserwantów czy wzmacniaczy smaku.

Obecnie DOTS Chocolate wytwarzane są na zamówienie. W planach autorki jest jednak klimatyczna pracownia, w której goście mogliby próbować nowych czekolad lub komponować własne, podobnie jak perfumy. Jak mówi, chciałaby włączać ludzi w tworzenie pralinek, by mogli uczestniczyć w jej poszukiwaniach: 

Chcę, żeby inni mieli przyjemność z poznawania moich czekolad na każdym poziomie, aby mieli okazję do współuczestniczenia w komponowaniu zestawów pod względem wizualnym i smakowym.

Więcej informacji na: https://www.facebook.com/DOTSChocolate/

Recent Posts

Podwodny tunel połączy Europę z Afryką. Budowla ma powstać do 2030 r.

Po latach wrócił pomysł budowy podmorskiego połączenia, dzięki któremu koleją dostaniemy się do Afryki. Hiszpanię…

7 maja 2024

Identyfikacja wizualna Nagrody Literackiej Gdynia nominowana do European Design Awards. I to w 3 kategoriach!

Identyfikacja wizualna Nagrody Literackiej Gdynia została zaprojektowana przez polską pracownię TOFU Studio. O pracowni pisaliśmy…

7 maja 2024

Plebiscyt must have 2024: wyróżniono najlepszy polski design

Wyróżnienia must have przyznawane są już od 2011 r. Trafiają one do polskich firm, projektantów…

7 maja 2024

Chcesz się rozerwać i miło spędzić czas? Ściągnij darmowe audiobooki pełne wersje ze strony Audioteki! Posłuchaj online za darmo!

W wolnym czasie można robić różne rzeczy, a szczególnie gdy jest ładna pogoda. Aktywne spędzanie…

7 maja 2024

Spodek w Katowicach ma już ponad 50 lat. Stanowi jedną z ikon polskiej architektury

Spodek to jedna z ikon polskiej architektury powojennej. Ta niezwykle odważna i nowatorska konstrukcja powstała…

7 maja 2024

Panuje tu unikalny klimat. Mieszkanie w przedwojennej kamienicy

Jest niewielkie, ale sprytnie zaprojektowane. Mieszkanie znajduje się w przedwojennej kamienicy na Starym Mokotowie w…

7 maja 2024

Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.

Dowiedz się więcej