Willa na zboczu. Oryginalny projekt z Portugalii autorstwa Contaminar Arquitectos

Pod koniec 2012 roku młode małżeństwo postanowiło wybudować swój dom na stromej działce położonej w mieście Leiria w środkowej Portugalii. Działka znajdowała się na wzniesieniu, jej powierzchnia wynosiła około 1000 m2, a dodatkowym atutem było drzewo eukaliptusowe. Wykonanie projektu powierzono pracowni Contaminar Arquitectos, spod której ołówka wyszła Willa na zboczu.

Takie ukształtowanie terenu stwarzało pewne ograniczenia, ale było i zaletą, która finalnie stała się cechą charakterystyczną projektu. Położenie działki na wzniesieniu sprawiło, że dom stał się wieżą dominującą nad miastem i krajobrazem.

Willa na zboczu


Założeniem pracowni był zamysł dialogu domu z eukaliptusem oraz przekształcenie regularnego, klasycznego równoległościanu w formę, która poprzez odchylenie od osi tworzy nową formę z balkonami, powierzchniami zacienionymi i tarasami. Jego rytm opiera się na poziomych pierścieniach o przekroju 35 cm, oddzielonych pustymi przestrzeniami. W sumie stworzono 18 pierścieni, każdy o innym kształcie, które oplatają budynek od góry do dołu. Takie ułożenie poziomych elementów ma też przywodzić na myśl schody, które łączą ziemię z niebem. Wewnątrz Willa na zboczu jest grą półpięter, mającą na celu połączenie jednych przestrzeni, a innych oddzielenie i uczynienie ich autonomicznymi.

Willa na zboczu

Najniżej ulokowane pomieszczenia w tym oryginalnym domu to piwnica, garaż, pralnia i piwniczka na wino. Na parterze znajdują się dwie duże sypalnie i dwa dodatkowe pokoje obsługiwane przez jedną wspólną toaletę. Pierwsze piętro to część dzienna z salonem, jadalnią, kuchnią i łazienką. Na drugim piętrze znajduje się część rekreacyjna z odkrytym basenem z widokiem 360°, siłownią i małą czytelnią. Beton był materiałem, który najlepiej odpowiadał zamierzeniom pracowni i klienta, spełniał wymagania konstrukcyjne, co pozwoliło odlać słoje oplatające dom. Mają one dwojakie zastosowanie ochronne – zarówno słoneczne, jak i zapewniające prywatność, tworząc efekt żaluzji dla tych, którzy w nim mieszkają, jak również dla tych, którzy obserwują dom z zewnątrz.

Projekt: Contaminar Arquitectos

Źródło: www.mitty.cl

Czytaj też: Architektura | Elewacja | Wille i rezydencje | Portugalia | Beton | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły