Torcik Nakarmionej Stareckiej łączy w sobie bajeczną fantazję z ponadczasowym retro szykiem. Zarówno cukierniczego rzemiosła jak i samego Hotelu Bristol. Wygląd deseru nawiązuje do secesyjnej architektury budynku oraz okresu, w którym powstała ta perła secesji. Otwarcie hotelu na początku XX wieku zbiegło się w czasie z modą na niezwykle wybujały styl dekorowania wypieków.
Maksymalizm w cukiernictwie wraca obecnie w wielkim stylu. Praca nad torcikiem była dla mnie okazją, by sięgnąć do czasów podobnego beztroskiego rozmachu w życiu towarzyskim stolicy, a Hotel Bristol odegrał w nim kluczową rolę. Był miejscem spotkań warszawskiej bohemy, dla której intelektualną rozrywką było puszczanie wodzy fantazji. Ja dzięki temu mogłam spełnić także swoje marzenie o deserze totalnym, który pomieści w sobie wszystkie najskrytsze pragnienia o niekończącej się przyjemności – mówi Basia Starecka, kulinarna dziennikarka, jedna z najbardziej opiniotwórczych obserwatorek polskiej sceny kulinarnej, autorka podcastu „Z pełnymi ustami”.
Słodki różowy Torcik Nakarmionej Stareckiej skrywa zaskakujące wnętrze, pełne kontrastów i sprzeczności. Z jednej strony delikatny niewinny róż – ten na wierzchu i w postaci domowej konfitury malinowej w środku, z drugiej – rozpusta i szaleństwo. Kuszący środek tego słodkiego arcydzieła wypełnia połączenie gorzkiej i białej czekolady, chrupiącej prażynki z delikatnym musem szampańskim w upojnym mariażu z brandy. Całość finezyjnie ozdobiona maślanym kremem z kroplą likieru Cointreau. Takim deserem przełamującym wszystkie konwenanse, łączącym ponadczasową elegancję z dekadencją, można rozpocząć długie leniwe popołudnie przy kieliszku szampana czy filiżance ulubionej herbaty.
Nowy deser powstał dzięki współpracy z Szefem Cukierni Café Bristol Grzegorzem Walickim, związanym z cukiernią warszawskiego hotelu-legendy już ponad 30 lat. To on znając upodobania bywalców legendarnej kawiarni oraz słodką historię tego miejsca w mistrzowskim stylu zinterpretował pomysł i inspiracje Basi Stareckiej, tworząc to małe słodkie arcydzieło.
Torcik dostępny jest od 3 października. Można go skosztować co tydzień – od wtorku do czwartku, w Café Bristol przy ul. Krakowskie Przedmieście 42/44.
źródło: materiały prasowe
Zobacz również: Warszawa | Hotel | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie
Zbudowany został w 1933 roku. Dom Aleksandry lljinienė w Kownie w Litwie to jeden z…
Bagno Shreka, dom Barbie, latający dom z filmu Odlot, a może Dom Ojca Chrzestnego? Wybór…
Po latach wrócił pomysł budowy podmorskiego połączenia, dzięki któremu koleją dostaniemy się do Afryki. Hiszpanię…
Identyfikacja wizualna Nagrody Literackiej Gdynia została zaprojektowana przez polską pracownię TOFU Studio. O pracowni pisaliśmy…
Wyróżnienia must have przyznawane są już od 2011 r. Trafiają one do polskich firm, projektantów…
W wolnym czasie można robić różne rzeczy, a szczególnie gdy jest ładna pogoda. Aktywne spędzanie…
Ta strona korzysta z pliki cookie, dzięki którym informacje są przechowywane na Twoim komputerze. Pozostawanie na tej stronie oznacza wyrażenie zgody na wykorzystywanie plików cookie.
Dowiedz się więcej