Bistro Pipca: skromny wystrój i nieskromne jedzenie

Właściciel lokalu chciał stworzyć miejsce, w którym będzie mógł sprzedawać to, w czym jest najlepszy: pieczonego kurczaka. O pomoc w zaprojektowaniu wnętrza poprosił architektów z pracowni mar.s.

Bistro Pipca znajduje się w Pradze (przy ul. Milady Horákové 28) w dzielnicy Letna, która wyrasta do miana najmodniejszej na gastronomicznej mapie stolicy Czech. Lokal specjalizuje się w podawaniu grillowanego kurczaka, dlatego projektanci umieścili piec w centralnej części bistro.

Lokal jest niewielki. Jego powierzchnia to 65 m kw. Projektanci zdecydowali się nie dzielić tej przestrzeni, by stworzyć jedną, wspólną dla zespołu bistro oraz klientów. Wnętrze ozdobiły ceglane ściany, motywy ze stali oraz beton, który pokrył niemal całą powierzchnię podłogi. Jest też kilka starych elementów. Projektanci wykorzystali ponad stuletnie deski, z których wykonano stół. Deski znaleziono w opuszczonym domu na jednej z czeskich wsi.

Jednak głównym elementem wystroju wnętrza zdaje się być neon z nazwą lokalu. To właśnie zdjęcia neonu najczęściej wrzucają do mediów społecznościowych klienci bistro pipca. Neon zaprojektował grafik Richard Jaroš, który na co dzień pracuje w agencji kreatywnej side2.