Czy świeżo palona kawa nadaje się do ekspresu? Jaką najlepiej wybrać?

Chcesz delektować się pysznym napojem? Samo posiadanie porządnego ekspresu tutaj nie wystarczy! Trzeba również wybrać odpowiednią kawę. O czym nie można zapominać?

Jaką kawę kupić?

Nie da się ukryć, że świeżo mielona kawa zawsze będzie lepiej smakować od tej, która została zmielona już jakiś czas temu. Jeśli zatem posiadasz automatyczny ekspres, to wybierz kawę ziarnistą. W końcu te nowoczesne urządzenia są wyposażone w młynki, które są w stanie szybko i sprawnie poradzić sobie z tym zadaniem. Szeroki wybór świeżo palonych kaw ziarnistych idealnych do ekspresu znajdziesz na Coffeedesk.pl!

Kawa już uprzednio zmielona nie jest zaś do końca rekomendowana. Wszystko dlatego, że po zaparzeniu taki napój nie charakteryzuje się aż taką ilością smaków I aromatów, jak napar ze świeżo zmielonych ziaren.

Jaka powinna być dobra kawa ziarnista?

Zastanawiasz się, na co się zdecydować? Czy świeżo palona kawa to dobry wybór? Dużo osób ma tutaj twardy orzech do zgryzienia. Bez wątpienia kawa ziarnista powinna być świeża. Nie powinno się jednak zbyt mocno przesadzać. Jeśli kawa jest bowiem zbyt świeża, to będzie zawierać relatywnie dużo dwutlenku węgla. Najlepiej zatem decydować się na kawy ziarniste, które były palone nie krócej niż cztery dni temu i nie dłużej niż trzy miesiące temu. Oczywiście dobra kawa wysokiej jakości zachowuje swoje aromaty i smak nawet po tym czasie, jednak warto ten przedział czasowy traktować jak wskazówkę.

Jaki gatunek kawy wybrać?

Dwa najbardziej znane gatunki to Arabica i Robusta. Co warto wiedzieć na temat poszczególnych wariantów? Arabica jest polecana przede wszystkim osobom, które na pierwszym miejscu stawiają walory smakowe. Ten gatunek ma relatywnie łagodny, głęboki smak i zawiera stosunkowo mało kofeiny. Świetnie sprawdza się np. jako poranne espresso.

Jeśli liczy się dla Ciebie to, by kawa Cię pobudziła i dodała Ci odpowiednio dużo energii do wykonywania rozmaitych zadań, to lepszym wyborem jest Robusta, która zawiera więcej kofeiny. Smak jest zaś dość ostry i gorzki.

Warto dodać, że do wyboru są również bardzo popularne mieszanki zawierające oba te składniki (tak zwane blendy). Dzięki temu taka kawa ma bardziej wyrazisty smak i lepiej pobudza do działania.

Grubość mielenia: o czym pamiętać?

W tym przypadku trzeba zastosować się do najważniejszej zasady: im krócej kawa będzie mieć kontakt z wodą w trakcie parzenia, tym drobniej powinna być zmielona.

Zbyt grubo zmielone ziarna powodują, że potem napój jest za bardzo rozwodniony. Tymczasem zbyt drobne mielenie sprawia, że kawa jest stosunkowo gorzka i ostra.

Artykuł sponsorowany