Dom z widokiem na góry. Architekci zaprojektowali go na skarpie

Prawie go nie widać. Dom z widokiem na góry zaprojektowany został w taki sposób, aby od strony ulicy widoczny był tylko dach. Pochyłość terenu sprawia, że bryła z tylko z trzech stron otwiera się na otoczenie. Dzięki temu domownicy mogą cieszyć się zielenią za oknami.

Dom zbudowany został w miejscowości Suchý vrch w pobliżu miasta Bańska Bystrzyca w Słowacji. Jego projekt przygotowali architekci Braňo Hovorka oraz Martin Paulíny z pracowni PAULÍNY HOVORKA ARCHITECTS. To nowoczesny, parterowy budynek, który mieni się w odcieniach srebra i szarości.

Projektując budynek architekci chcieli stworzyć rodzinny dom o stonowanej kolorystyce, który będzie dobrze wyglądał nawet za kilkadziesiąt lat. Jednocześnie jego zielony dach pozwoli mu wpisać się w krajobraz. W sumie dom ma 365 m kw. powierzchni użytkowej. Zbudowany został w pobliżu gór środkowej Słowacji. Jego rozległy ogród zorientowany jest na południowy wschód. Mieszkańcy mogą tu podziwiać gęste lasy sosnowe oraz Tatry w oddali. Położenie jest dużym plusem. To zielona okolica z piękną przyrodą.

Architekci niczego nie ukrywali. Świadomie odsłonili betonowe powierzchnie zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz. Widoczne szalunki stały się więc elementem dekoracyjnym. Chłodny beton został przełamany drewnianymi elementami. Najlepiej widać to na dużym tarasie. Drewno nie tylko wizualnie ociepla budynek, ale też spaja go z naturalnym otoczeniem.

W górnej części domu zbudowano charakterystyczny świetlik, który wpuszcza do środka optymalną ilość dziennego światła. Budynek mimo wpisania w skarpę, dzięki świetlikowi ma słoneczną atmosferę.


Pochyły teren stwarzał pewne ograniczenia. Stąd propozycja, by dom jedną częścią bezpośrednio stykał się ze skarpą, po której biegnie droga dojazdowa. Pierwotną wadę architekci zmienili w atut, zapewniając domownikom poczucie prywatności. Z drogi dojazdowej widać bowiem wyłącznie dach budynku.

Wnętrze domu zaprojektowane zostało w minimalistycznym stylu. Wokół umieszczonej w centrum części dziennej powstały sypialnie rodziców z garderobą, łazienka i gabinet. Po przeciwnej stronie zaprojektowano pokoje dla dzieci i gości oraz kolejną łazienką. Dom ma również piwnicę, w której powstała przestrzeń do przechowywania butelek wina.

projekt: PAULÍNY HOVORKA ARCHITECTS, www.pha.sk

zdjęcia: Matej Hakár, www.matejhakar.com

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Słowacja | Modernizm | Beton | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły