Drewniany hotel w centrum Łodzi nazwany Breath-In to projekt autorstwa architektów z pracowni MAKAA . Projekt niewielkiego hotelu  zlokalizowany jest w centrum Łodzi w sąsiedztwie Dworca  Łódź Fabryczna oraz budynków Telewizji i Filharmonii Łódzkiej. „Projektując zabudowę dla narożnej działki w samym centrum miasta wiedzieliśmy, że musimy zmierzyć się z silnym kontekstem historycznym.” – tłumaczą architekci. 

Puste, narożne działki w centrum Łodzi to celowy zamysł sprzed kilku dekad, na poszerzanie przestrzeni publicznych w gęstej siatce wąskich ulic. W praktyce, tylko niewielka ilość tych narożników została faktycznie zagospodarowana, a pozostawiona sama sobie większość z nich, przytłacza przez zaniedbany wygląd lub pozostaje działkami-widmo, które nie istnieje w świadomości mieszkańców.

Działka u zbiegu ulicy Narutowicza i Sienkiewicza, na której zlokalizowany jest nasz projekt, jako jedna z tych porzuconych przestrzeni, w ważnym punkcie miasta, stała się w ostatnim czasie idealną lokalizacją dla instalacji  „oddychającego neonu”.  „Wdech Wydech” autorstwa Katarzyny Furgalińskiej i Łukasza Smolarczyka personifikował oddychające miasto, pulsujące tętno i znaczenie harmonii oddechu w naszym życiu. 

Obecnie w ramach projektów rewitalizacji miasto postanowiło  odświeżyć  dużą część z tych działek, aranżując przestrzeń dla funkcji  społecznych takich jak, parkingi miejskie, place zabaw czy ryneczki i zieleńce. Według  historycznych wzorców kompozycji miast, narożniki miejskie miały domykać pierzeje i podkreślać  skrzyżowanie, najlepiej przez zwiększoną wysokość lub  wyróżniającą się formę. I takie zapewne były intencje planistyczne, przy wyborze działek w najbardziej strategicznych miejscach w centrum pod komercjalizację. 

BUDYNEK TWORZY MIASTO
Mała narożna działka wewnątrz XIX wiecznej tkanki historycznego centrum Łodzi stała się pretekstem do poszukiwania nowych interpretacji historycznej miejskiej zabudowy.  Zaproponowaliśmy,  prostą formę bryły, opartą na sylwecie klasycznej, narożnej kamienicy, wyznaczonej od góry polilinią dachu mansardowego. Jednolita  skóra budynku z pionowych lameli drewnianych tworzy nienachalne sąsiedztwo  dla zdobnych w detale i ornamenty kamienic, ciągnących się wzdłuż ulicy Sienkiewicza.

Gabaryty oraz kąt mocowania lameli zostały zaprojektowane tak, aby zapewnić komfort przyjemnego nasłonecznienia oraz gospodarki temperaturowej wewnątrz budynku. Od wewnątrz dodatkowe elementy instalacji zapewniają penetrację promieni słonecznych do wnętrz i przestrzeni tarasu.  Prosta forma i kompozycja będąca powiększeniem archetypicznej fasady domu sprzyjać ma  atmosferze małego lokalnego hotelu, w którym można łatwo poczuć atmosferę miasta.

Dla tych którzy doceniają wygodę i design ale nie lubią czuć się nim onieśmieleni. Architektura nowoczesna, to dla nas architektura, która uformowana jest według potrzeb człowieka i środowiska. Unosząc główną kubaturę hotelu zyskaliśmy lekkość bryły, ale  przede wszystkim zależało nam na rozwinięciu przestrzeni dla pieszych, która wyznaczona jest w centrum głównie przez wąskie chodniki biegnące wzdłuż ścian budynków. Zwiększanie komfortu życia w mieście to między innymi przywracanie zwyczajów korzystania z miasta pieszo a więc organizowania przestrzeni tak aby spacerowanie uliczkami było po prostu przyjemne. 

EKOLOGIA  CZYLI ODPOWIEDZIALNOŚĆ
Mała i trudna do zabudowy działka w centrum  historycznego miasta to także okazja aby zmierzyć się z nabierającym coraz większej wagi odpowiedzialnym  projektowaniem, opartym na gospodarce cyrkularnej.  Poszukujemy rozwiązań dla przepełnionych starzejącą się infrastrukturą miast,  z myślą o przyszłych  kosztach eksploatacji, użytkowania i zużywaniu się budynku.

Projekt jest niemal całkowicie oparty na konstrukcji drewnianej CLT. Budownictwo ma największy udział w globalnym generowaniu odpadów więc dobór odpowiedzialnych rozwiązań gospodarowania odpadami ma ogromne znaczenie. Jest to materiał, który powstaje z recyclingu i jest łatwy do ponownego zastosowania.  Dzisiejsza technologia oparta na prefabrykacji, nie tylko pozwala, na usprawnienie procesu budowy. Jest również bardzo plastycznym budulcem, zapewniającym modularną siatkę funkcjonalną, która w przyszłości łatwo można dopasować do nowych funkcji. Konstrukcje CLT są efektywne w rozplanowaniu kubatury przegród i mają wysoką odporność ogniową. A drewno jest po prostu lubiane przez użytkowników i dobrze wpływa na nasze samopoczucie. Jest to też, w tym przypadku, szczere nawiązanie do oryginalnych „skrzypiących” konstrukcji drewnianych kamienic.

Odpowiedzialne projektowanie z myślą o zrównoważonym rozwoju, to oczywiście inwestycja wymagająca większego zaangażowania, wiedzy, otwartości na nowe technologie, złożonego i przemyślanego bilansu wkładu finansowego do zysków i trudności. Nasze doświadczenia z coraz częstszą koniecznością nadawania budynkom „drugiego życia”, skłaniają nas także do projektowania modularnego. Koncepcja hotelu Breath – In to także projekt wyposażony w narzędzia wykorzystujące energię słoneczną do oświetlania przestrzeni wspólnych oraz  gromadzenia i ponownego wykorzystywania wody opadowej. 

„Chcieliśmy aby był to projekt, który jest wyrazem dążenia do maksymalizacji  samowystarczalności w eksploatacji budynków oraz zrównoważonego rozwoju; W konsekwencji naszej odpowiedzialności za wspólną przestrzeń jaką jest, nie tylko miasto, ale także cała planeta. Wrażliwość na środowisko i na  potrzeby ludzi to powrót do najprostszych założeń architektury. Podobnie jak potrzeby bliskości, zrozumienia i piękna wpływające na naszą kondycję, a w efekcie na wspólną jakość życia.” – mówią architekci z MAKAA 

Czytaj też: Łódź | Hotel | Drewno | Metamorfoza | Historia

źródło:MAKAA  / Breath-In – drewniany hotel w centrum Łodzi