Pasywny dom na polanie powstał według projektu pracowni architektonicznej Atelier l’Abri. Budynek znajduje się w niewielkim Bromont w Kanadzie.

Dom swojego projektu architekci określili mianem Saltbox House. Do przykład domu pasywnego o ponadczasowej architekturze. Dom zbudowany został na łące, tuż obok lasu. To dobra okazja do tego, by wypoczywać w bezpośrednim sąsiedztwie przyrody. Wewnątrz mieszka czteroosobowa rodzina.

Dom ma prosty kształt. Zaprojektowany został na planie litery „L”. Jego skromna forma to ukłon wobec tradycyjnej architektury regionu, zwłaszcza zabudowań jednorodzinnych z XVII wieku. Tu warto wrócić do nazwy budynku – Saltbox oznacza bowiem domu stawiane w koloniach Nowej Anglii w połowie XVII wieku, które do dziś często można zobaczyć w kanadyjskich wsiach i miasteczkach. Nazwa wzięła się z tego, że przed laty w takich domach stawiano specjalne pojemniki z solą. Najczęściej takie pojemniki ustawione były blisko kominka, aby soli nie zepsuła wilgoć.

Bryła budynku ma dwuspadowy dach w głównej części oraz jednospadowy w dolnym fragmencie. Strefa dzienna domu skierowana jest na południe, w ten sposób architekci zapewnili optymalną ilość naturalnego światła, która dociera do wnętrza. Dzięki temu, że powstał na wzniesieniu, oglądany od strony ulicy zdaje się być mniejszy niż jest w rzeczywistości. Wrażenie minimalizmu potęguje biała elewacja.

Pasywny dom ma podwójną izolację oraz okna z potrójnymi szybami. Właściciele zainwestowali też w rozwiązania, które przynoszą realne oszczędności – system wentylacji mechanicznej pozwala odzyskać ciepło i ograniczyć konieczność korzystania z innych źródeł energii zimą. Jest do dopiero trzeci certyfikowany budynek jednorodzinny w prowincji Quebec.

Czytaj też: Dom jednorodzinny| Minimalizm | Zieleń | whiteMAD na Instagramie

fot. Raphaël Thibodeau, źródło: Atelier l’Abri