Mieszkanie w Częstochowie. Architekci postawili na proste rozwiązania

Jego wnętrze zaprojektowali Justyna Ławrynowicz i Patryk Ławrynowicz, którzy prowadzą pracownię 3XEL Architekci. Mieszkanie znajduje się w Częstochowie. To uporządkowana i surowa przestrzeń, która jest odporna na zmieniające się trendy.

Projektując mieszkanie w Częstochowie architekci chcieli, aby powstało ponadczasowe wnętrze, które garściami będzie czerpać z klasycznych rozwiązań. Projektanci wybrali naturalne materiały i starannie dobrali kolorystykę, która koi oczy.

Lokal ma atrakcyjną lokalizację, znajduje się w centrum miasta. W środku mieszka para młodych ludzi, którzy interesują się modą i designem. Przygotowując projekt architekci zdecydowali się zmienić układ wnętrza zaproponowany przez dewelopera. Nowa aranżacja dotyczyła zmiany lokalizacji kuchni i wytyczenia na nowo niektórych ścian działowych, które ukrywają zabudowę meblową. Jasne barwy przełamano tu mocniejszymi w wyrazie akcentami – to między innymi lampy i meble wolnostojące.

Strefa dzienna, w której domownicy spędzają najwięcej czasu stanowi salon połączony z kuchnią i jadalnią. Przestrzeń wyróżniają duże przeszklenia, które wpuszczają przyjemne światło. Rosnąca w pobliżu budynku zieleń potęguje poczucie spokoju i wytchnienia.

Część kuchenna zajęła całą długość pomieszczenia. W zabudowie wysokiej umieszczono chłodziarko-zamrażarkę, piekarnik oraz wydzielono dużo miejsca do przechowywania. W projekcie zrezygnowano z szafek wiszących, co nadało wizualnej lekkości i umożliwiło lepsze doświetlenie przestrzeni roboczej. Blat kuchenny, niski pas sanitarny i parapet pokryty został naturalnym, jasnym kamieniem. Podłogę w kuchni oddzielono od reszty pomieszczenia minimalną linią płytek, co zapobiega uszkodzeniom i zachlapaniu parkietu. Przestrzeń doświetla regulowana lampa ścienna Tolomeo od Artemide, klasyk, doskonały mariaż inżynierii i designu.

Gdzie pomieścić osobiste przedmioty właścicieli i pamiątki? W tym celu zaprojektowano pojemny regał, który przyciąga wzrok. Na regale umieszczono obszerną kolekcję książek, magazynów i gier.

Pomiędzy przestrzenią kuchenną, a salonem znalazł się kąt jadalniany ze stołem i krzesłami z kolekcji marki HAY. Zaprojektowany z myślą o funkcjonalności, lekkości i wytrzymałości stół Pyramid ma podstawę z blachy stalowej z prostokątnym dębowym blatem. Do tej przyjemnej kompozycji dołączyła lampa sufitowa DCW z kolekcji Les Acrobates de Gras. Przy przestrzeni telewizyjnej stanęła wygodna sofa oraz stolik marki SITS na dębowej bazie z blatem z ryflowanego szkła. Na podłodze położono deskę we wzór jodełki francuskiej w wybarwieniu naturalnego dębu, która razem z innymi drewnianymi elementami zastosowanymi w pomieszczeniach tworzy spójną całość.


W podobnej estetyce zaprojektowano sypialnię. Prywatne pomieszczenie wyróżniają złamana biel, karmel i naturalne drewno. W sypialni ustawiono pojemną szafę wykończoną naturalnym fornirem dębowym, duże łóżko z zagłówkiem w formie minimalistycznej frezowanej zabudowy, zaprojektowanej na całej długości ściany oraz wydzielono miejsce do pracy. Dopełnieniem wnętrza jest włoskie krzesło Ceska a także niewielkie grafiki i plakaty ozdabiające ściany.

Również klasyczny klimat charakteryzuje łazienkę. Architekci postawili tu na klasykę, proste i funkcjonalne rozwiązania. Łazienka jest jasna, z dużą ilością miejsca do przechowywania. Prysznic ukryto za pełną ścianką działową. Dodatkowo ustawiono tu pralkę i suszarkę i szafkę na kosmetyki.

Wysunięcie ścianki, maskującej zabudowę stelaża WC utworzyło wygodną półkę, a w utworzonej wnęce zaprojektowano szafki górne z lustrzanymi frontami powiększającymi optycznie pomieszczenie – opisują autorzy projektu.

W sumie powierzchnia mieszkania wynosi 60 m kw.

fot. PORA studio

źródło: 3XEL ARCHITEKCI (www.3xel.pl)

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Minimalizm | Drewno | Sypialnia | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły