121-metrowe mieszkanie w Gdyni. We wnętrzu królują wyraziste kolory!

Mieszkanie w Gdyni pełne wyrazistych barw to realizacja autorstwa arch. Sławomir Orłowski i arch. Aleksandra Fajfer-Orłowska z sopockiej pracowni Projekt 5R. Wnętrze tego mieszkania z rynku wtórnego zostało zaprojektowane dla pary młodych osób pragnących dostosować je do swoich potrzeb i ożywić mocnymi kolorami. W inspiracjach inwestorów przewijał się bauhaus, gdyński modernizm i nowoczesne wnętrza z mocnymi akcentami kolorystycznymi. Kolor kobaltowy był pozycją obowiązkową. 

Jest to dwupiętrowy lokal o powierzchni 121 m2 znajdujący się w Gdyni. Pierwotny układ zakładał typowe rozmieszczenie pomieszczeń z częścią dzienną na parterze i nocną na piętrze. Ze względu na inne potrzeby inwestorów trzy górne sypialnie zostały zamienione na dwa gabinety do pracy z możliwością noclegu oraz siłownię. Początkowy układ parteru – salon z aneksem kuchennym, osobne pomieszczenie jako jadalnia, pokój gościnny i łazienka został całkowicie zlikwidowany. Łazienkę przesunięto tak, że zajęła część pokoju gościnnego. Jego pozostałą przestrzeń wykorzystano na garderobę, a znajdująca się obok jadalnia została przearanżowana na sypialnie. Początkowo oddzielne pomieszczenia zyskały łukowe przejście. Miejsce, z którego przesunięta została łazienka, stworzyło dodatkową przestrzeń w salonie, która posłużyła do stworzenia części jadalnianej.


Część wejściowa wydzielona jest kolorystycznie i materiałowo. W głębi, za ukrytymi drzwiami znajduje się wejście do utrzymanej w ciemnej kolorystyce głównej sypialni z garderobą. Okładzina ścienna będąca zagłówkiem stanowi dodatkową izolację akustyczną od klatki schodowej. Obok sypialni znajduje się jedna z dwóch łazienek. Postawiono tam na mocno kontrastowe strefy z dodatkiem pomarańczu. Część główna to czerń – czarne kafle, ściany, zabudowy stolarskie. Jasną strefą jest wnęka z podwójną umywalką z Corianu oraz wnęka prysznicowa. 

W odróżnieniu od głównej sypialni i łazienki w salonie dominuje jasna kolorystyka. Ze względu na położenie lokalu i słabe oświetlenie naturalne zaprojektowano główne oświetlenie z postaci szyno przewodów wspomaganych dodatkowymi punktami dekoracyjnymi w kuchni, jadalni czy strefie wejściowej. Schody wydzielone są bardzo mocnym akcentem kolorystycznym.

O pracowni: 
PROJEKT 5R to autorska pracownia projektowa oraz firma remontowo-wykończeniowa. “Nasza ekipa składa się z absolwentów Wydziału Architektury Politechniki Gdańskiej, szkół plastycznych i wykonawców z wieloletnim doświadczeniem. Oferujemy szereg usług – od projektu koncepcyjnego do kompleksowego wykończenia pod klucz. Przy projektowaniu wykorzystujemy każdą przestrzeń z dbałością o szczegóły zarówno wizualne jak i techniczne. Przywiązujemy wagę do tego aby każdy projekt odzwierciedlał indywidualne potrzeby inwestora. Prowadząc działalność zarówno projektową jak i wykonawczą dysponujemy wiedzą teoretyczną oraz praktyczną. Decydując się na projekt inwestor otrzymuje produkt dopasowany do posiadanego budżetu oraz wykonalny pod względem technicznym. Decydując się na remont inwestor otrzymuje ekipę przyzwyczajoną do pracy z projektantami oraz znającą współczesne rozwiązania i technologie.” – czytamy na stronie Projekt 5R (https://www.projekt5r.pl)

źródło:  Projekt 5R (https://www.projekt5r.pl) / zdjęcia: Jakub Nanowski (https://perspektywa.net.pl/about)

Czytaj też: Architektura w Polsce | Bauhaus | whiteMAD na Instagramie  | Wnętrza | Apartament | Gdynia

 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły