Mieszkanie z zielonym akcentem zaprojekotwane zostało przez architektów z hiszpańskiej pracowni projektowej AMOO. To, co najbardziej je wyróżnia to kontrastujące z bielą ścian elementy dekoracyjne, które dodają wnętrzu dynamiki, niepowtrzalnego charakteru, a także wizualnie dzielą przestrzeń na mniejsze strefy. Zaglądamy do 60-metrowego mieszkania w Barcelonie. 

Mieszkanie położone jest na pierwszym piętrze budynku wybudowanego w 1925 roku w dzielnicy Nova Esquerra delEixample w Barcelonie. Ze względu na dość specyficzną konstrukcję budynku, architekci nie mogli zmieniać układu pomieszczeń, czy rozmieszczenia ścian, bowiem większość z nich stanowią ściany nośne. Opisywane mieszkanie w Barcelonie podzielone jest na kuchnię, jadalnię połączoną z salonem, sypialnię oraz dwa mniejsze pokoje gościnne. 

To sprawiło, że architekci szukali alternatywnego sposobu na wydzielenie konkretnych elementów mieszkania, przy jednoczesnym zachowania estetyki wnętrza. Udało się to dzięki zastosowaniu kontrastujących kolorów, które wizualnie dzielą wnętrze na strefy, a także optycznie zwiększają „głębię” mieszkania. Tak powstało mieszkanie z zielonym akcentem, którego całkowita powierzchnia wynosi 60,48 metrów kwadratowych.

Zielony pas łączy mieszkanie od jednegokońca przy wejściu, aż do drugiego końca. Kontrastujący akcent rozpoczyna się jako mebel w holu, jego kontynuacją jest lada i szafki, a następnie płynnie przechodzi na ścianę wraz z drzwiami prowadzącymi do sypialni i łazienki. Zielony pas dzieli przestrzeń pomiędzy salonem, a jadalnią. Dawna galeria zmieniła się w kuchnię, w której również nie zabrakło nawiązania do zieleni w postaci zielonego marmuru.We wnętrzu znalazło się równie miejsce na klasyki dizajnu oraz meble wykonane na zamówienie i dostosowane do warunków mieszkania. Jak dodają architekci celem, który postawił przed nimi inwestor było jak najlepsze wyeksponowanie jadalni, w której klient spędza ze znajomymi najwięcej czasu. Ponad holem prowadzącym do jadalni, architekci odtworzyli sztukaterię i gzymsy, które zostały utracone podczas poprzedniego remontu.

Czytaj też: Hiszpania | Wnętrza | Apartament | Barcelona | Mieszkanie | whiteMAD na Instagramie

źródło: https://amoo.cat
zdjęcia: José Hevia