Ma aż 300 m kw. powierzchni i zbudowany został w sąsiedztwie lasu. Nowoczesny dom pod Warszawą zaprojektował architekt Paweł Lis.

Powstała wyjątkowa rezydencja. Wyjątkowa, bo mimo określenia jej mianem rezydencji, dom wydaje się być skromny. Dom RB23 nie posiada okazałej, wielokondygnacyjnej bryły. Architekt zaprojektował dom tak, by kształtem przypominał zestawione razem prostopadłościany. Każdy z tych fragmentów obłożony został płytą klinkierową i kryje w sobie inne funkcje.

Prostopadłościan umieszczony od strony drogi kryje w sobie strefę dzienną. Wejście do niego zostało podkreślone poprzez szklaną zabudowę wiatrołapu, do którego prowadzi alejka wykonana z wielkoformatowych płyt z betonu architektonicznego. Tuż obok w najdalej wysuniętej bryle powstał dwustanowiskowy garaż.

Po wejściu do domu widok otwiera się na przestronny salon z kominkiem i jadalnią. Obok architekt zaprojektował otwartą kuchnię z wyspą. Po drugiej stronie korytarza jest gabinet, pokój gościnny, duża garderoba i toaleta. Obie strefy dzielą jednobiegowe schody swobodnie oparte na stropie piętra. Przestrzeń salonu ma aż trzy metry wysokości. Wrażenie przestrzeni potęgują okna, które pozbawione betonowych podciągów rozciągają się od podłogi do samego sufitu.

Z salonu łatwo można przejść na taras, gdzie powstała strefa relaksu. Zamiast dużego basenu powstał mniejszy moduł z jacuzzi. Obok został zaprojektowany zadaszony aneks, który pełni rolę letniej jadalni. Można więc tutaj wypoczywać i cieszyć się widokiem na leśną zieleń.

dom Warszawą

Trzeci prostopadłościan stanowiący piętro budynku został postawiony na bryłach parteru i jest najbardziej charakterystycznym elementem założenia. Od strony wejściowej jego elewacja została rozcięta długim i wąskim oknem, które zostało wciśnięte w głąb ściany. Efekt został podkreślony przez ukośne ścianki oprawione w ceramiczną wąską ramę fasady. Piętro to strefa przeznaczona wyłącznie dla domowników. Są tutaj dwa dziecięce pokoje z łazienką, sypialnia rodziców z łazienką i garderobą oraz pralnia. Z pokojów można wyjść na balkon, który jednocześnie stanowi zadaszenie zewnętrznej strefy wypoczynku.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Warszawa | Modernizm

fot. Radek Gałczyński, źródło: PAWEL LIS ARCHITEKCI