Projekt obserwatorium podwodnego świata powstał jako koncepcja, jego twórcy, zespół Anti Reality trudnią się przygotowywaniem wizji często nierealnych obiektów, które ocierają się o granice technologicznych możliwości architektury i budownictwa.

Obserwatorium od Anti Reality położone jest nad brzegiem oceanu. Autorzy projektu nie zdradzili konkretnej lokalizacji, w której obiekt mógłby powstać. Budynek ich projektu pełni funkcję łącznika plaży z morzem. Celem projektu jest próba stworzenia obserwatorium morskiego, którego konstrukcja dobrze komponowałaby się z plażą, nie przytłaczając nadmorskiego krajobrazu.

Projektując budynek architekci inspirowali się kształtem morskiej fali oraz płaszczki. Struktura Ocean Gate rozdziela wody oceaniczne i ma zachęcać do wejścia do środka i odkrywania podwodnego świata.

Architekci zaprojektowali obiekt w formie szklanej tuby, której dłuższa część znalazła się pod wodą. Zewnętrzna osłona to charakterystyczny element, który ozdobiony został aluminiowymi płytkami. Ich forma wyglądem nawiązuje do rybich łusek. Elementy osłony zewnętrznej odbijają obraz otoczenia, dzięki czemu kolorystycznie budynek jest spójny z morskim krajobrazem.

obserwatorium anti reality

Goście mają dwie drogi, którymi mogą dostać się do wnętrza. Pierwsza z nich prowadzi przez sporej wielkości plac i płynnie przechodzi w wąską rurkę. Trasa ta nie wymaga bezpośredniego kontaktu z wodą. Drugi sposób dotarcia do wnętrza to przejście przez wodny plac, na końcu którego umieszczono schody prowadzące do wnętrza. Schody łączące plac z Ocean Gate skierowane są w stronę morza. Dodatkowo schody pełnią funkcję publicznych siedzisk, z których widać już pierwsze fragmenty podmorskiego świata.

Obiekt mógłby zostać zbudowany ze stalowej ramy i szkła. Szerokość ramy zmienia się wraz z głębokością, początkowo ma 17 metrów, a następnie zmniejsza się do zaledwie czterech. W sumie obserwatorium od Anti Reality ma 70 metrów długości.

Czytaj więcej: Ciekawostki | Podróże | Szkło | Obserwatorium

źródło: ANTI REALITY