Oryginalny, 60-letni dom został przekazany w ręce specjalistów z Atelier M + A by ci, przeprowadzili jego totalną metamorfozę. Budynek znajduje się w Singapurze i jak większość budowanych tam obiektów został podzielony na serie małych ciemnych pokoi.

Takie rozwiązania nie spodobały się młodej rodzinie, która miała tam zamieszkać, dlatego postanowiono wykonać całkowitą przebudowę. Ściany wewnętrzne zostały usunięte, aby stworzyć dużą przestrzeń dla pokoju dziennego oraz  jadalni i kuchni. Rodzina uwielbia podróżować i przez lata zgromadziła sporą kolekcję dzieł sztuki, mebli i dekoracji z całego świata. Architekci postanowili więc, aby wnętrze utrzymane było w dość minimalistycznym stylu, dzięki czemu stworzyli idealne tło i miejsce dla stawianych eksponatów.

Dom posiada również sporą ilość świetlików, które zostały zainstalowane w celu lepszego doświetlenia pokoi znajdujących się  na tyłach domu. Wnętrze po przebudowie sprawia wrażenie ciepłego, przestronnego i jasnego. Pomysł jak i realizacja bardzo udana! (ms)

zdjęcia: Masaki Harimoto.