Bez wnętrzarskich fajerwerków i zbędnych dekoracji. Wygodnie mieszkać – to hasło, które towarzyszyło Szymonowi Hanczarowi i Magdalenie Kasprzyca przy projektowaniu tej przestrzeni.

Mieszkanie, zbliżone planem do odwróconej litery „L”, o powierzchni około 46 m kw. znajduje się w nowym budynku usytuowanym w otoczeniu starych, czynszowych kamienic wrocławskiego Przedmieścia Oławskiego. Dzielnica, w przededniu rewitalizacji, powoli staje się jednym z atrakcyjniejszych miejsc na lokalnym rynku mieszkaniowym.

Mimo iż mieszkanie pochodzi z rynku pierwotnego, to jego rozkład w połączeniu ze stosunkowo słabym doświetleniem, wymagały od projektantów użycia zdecydowanych środków by zbudować przyjazną i jasną przestrzeń. Dosłownie otworzyli to wnętrze na światło, tworząc rodzaj ciekawego mieszkaniowego open space, dającego jednak właścicielowi, w zależności od potrzeb, możliwość pewnych modyfikacji.

Do całego mieszkania światło dzienne doprowadzają jedynie dwa okna, zatem fragmenty mieszkania pozostawały zaciemnione. Aby to poprawić projektanci zrezygnowali ze zbędnych podziałów, maksymalnie otwierając przestrzeń, tak aby niemal każda jej część „widziała” się nawzajem. W mieszkaniu praktycznie nie ma ścian działowych. Okazały salon powstały z połączenia strefy wypoczynkowej, kuchennej i jadalnej otwarty jest na sypialnię dzięki wybiciu sporego fragmentu ściany. Sypialnia natomiast tworzy jedno pomieszczenie z otwartą łazienką pozbawioną drzwi. W razie potrzeby sypialnię od salonu można oddzielić za pomocą przesuwnych paneli w kolorystyce ścian. W niemal całym mieszkaniu użyto jednej okładziny podłogowej – dębowego parkietu, deski rozłożono w taki sposób by optycznie skierować je w stronę okien, dzięki czemu wnętrze wydaje się bardziej rozświetlone. Oryginalnie potraktowana jest przestrzeń kuchenna wpisana w trójkąt, który poza odzwierciedleniem na posadzce ma również swoje odbicie na suficie. Zabieg ten w ciekawy sposób przełamuje symetryczny układ planu mieszkania.

W mieszkaniu projektanci zdecydowali się na użycie jedynie kilku stonowanych kolorów uzyskując tym samym efekt szlachetnej prostoty i elegancji. Zastosowana paleta barw, naturalne materiały, wyjątkową dbałość o detale i liczne rozwiązania funkcjonalne przywodzą na myśl styl skandynawski, zinterpretowany jednak na potrzeby średniego miejskiego apartamentu. Dominująca biel ścian i części mebli, użyta miejscami stonowana szarość oraz jasny kolor drewna budują klarowną kompozycją całego mieszkania, jednocześnie nadając mu charakter i rozświetlając. Pomieszczenia o małych rozmiarach jak łazienka i toaleta właściwie powstały na bazie bieli, jednak żeby uniknąć monotonii wizualnej, projektanci zastosowali w nich dwa wymiary kwadratowych kafli, a przestrzeń powiększyli okazałymi lustrami. Taki dobór kolorów tworzy również harmonijną całość z krajobrazem za oknem (w tym przypadku fasadą dziewiętnastowiecznej kamienicy) oraz stanowi punkt wyjścia dla właściciela, będąc swoistą kompozycją bazową do tworzenia własnych aranżacji.

Charakterystyczną cechą wnętrz zaprojektowanych przez hanczarstudio są liczne, funkcjonalne rozwiązania powstałe w odpowiedzi na sugestie klienta, jego potrzeby, a także będące efektem ograniczeń jakie dyktuje zastana przestrzeń. Już po wejściu do mieszkania zaskakuje oryginalny wieszak – panel na ubrania wykonany z tej samej deski co podłoga oraz eleganckich uchwytów meblowych. W sypialni uwagę zwraca dwustronna garderoba sięgająca aż stropu, która nie tylko pomieści znacznie więcej niż tradycyjna szafa, ale również rozdziela strefę sypialną od pozbawianej drzwi łazienki. Indywidualnym rozwiązaniem jest również mobilna wyspa na kółkach. W razie potrzeby może ona spełniać funkcje stołu kuchennego, jadalnego czy biurka w różnych częściach mieszkania. Ciekawym pomysłem projektantów jest również regał, biegnący wzdłuż jednej ze ścian salonu, która zamienia się w oryginalny stojak na wino. Także meble do łazienki zostały zaprojektowane pod wnętrze, jednak szczególną uwagę zwraca tu lustro pełniące równocześnie funkcję praktycznej szafki.

Dzięki zastosowanym przez projektantów rozwiązaniom mieszkanie wymaga wstawienia zaledwie kilku podstawowych mebli. Bez wątpienia jest to też jeden z tych projektów, który nie ulegnie dezaktualizacji i jako aranżacja przestrzeni mieszkalnej służyć będzie właścicielowi przez lata.

lokalizacja: Wrocław
powierzchnia: 46 m kw
rok realizacji: 2015
proj.: Szymon Hanczar, Magdalena Kasprzyca
zdjęcia: meluzyna studio
www.hanczar.com
www.facebook.com/hanczarstudio