To bardzo nietypowa inwestycja. Amfiteatr Brain Embassy powstał przy ulicy Konstruktorskiej 11 w Warszawie. Jego projekt przygotowali architekci z pracowni mode:lina.

Amfiteatr powstał przy budynku Brain Embassy, czyli przestrzeni do pracy kreatywnej, którą stworzył inwestor Adgar Poland. Amfiteatr ma być przestrzenią, w której społeczności będą mogły usiąść w kręgu, przemawiać, słuchać, oglądać i wyrażać siebie. To otwarta przestrzeń do wartościowych spotkań.

Amfiteatr Brain Embassy jest miejscem uniwersalnym, bez narzuconych ograniczeń. Pracownicy pobliskich budynków i mieszkańcy Służewca będą mogli odwiedzać amfiteatr i uczestniczyć między innymi w pokazach artystycznych. Scena plenerowa powstała w odpowiedzi na wyzwania, z którymi boryka się biznesowa dzielnica Warszawy – brak otwartych przestrzeni publicznych. Po prostu brakuje nieogrodzonych miejsc do spotkań w większym gronie.

Architekci zaprojektowali amfiteatr tak, by jego część znalazła się pod ziemią. Dzięki czemu część dachu budynku można było zmienić w zieloną wyspę. Obiekt wpisany jest w okrąg, który z jednej strony stanowi zagłębioną pod ziemią nieckę z audytorium, z drugiej strony ogromne betonowo-szklane zadaszenie wsparte na masywnej, surowej żelbetowej ścianie. Nad audytorium góruje charakterystyczny, betonowy ring, który okala całą konstrukcję. Ustawienie ringu pod kątem sprawia, że obiekt od strony ulicy stanowi naturalne przedłużenie terenu, a z drugiej strony otwiera się jako spore zadaszone audytorium.

Amfiteatr Brain Embassy

Scena ma powierzchnię o wielkości 40 m kw. Okno sceniczne ma wymiary 11,5 x 4 m. W sumie jednocześnie może tu przebywać nawet 140 osób. Scena, zgodnie z wytycznymi inwestora została wyposażona w najnowsze okablowanie AV umożliwiające sterowanie urządzeniami zarówno z poziomu BMS jak i stanowiska reżyserskiego.

W całym projekcie ważne jest też otoczenie amfiteatru. Plac wokół obiektu zyskał nową nawierzchnię nawiązującą do zrewitalizowanej promenady w Tel Awiwie, która tętni życiem przez całą dobę. Amfteatr stanął na terenie należącym do budynku Adgar BIT w którym mieści się Brain Embassy oraz BE Yourself z wnętrzami zaprojektowanymi przez pracownię mode:lina.

Z zespołem mode:lina nad projektem pracowali jeszcze: Pracownia Architektoniczna Poznań-Projekt, DEMIURG PROJECT S.A., Pracownia Projektowa Jacek Kryske.

Czytaj też: Warszawa | Kultura | Beton | Brutalizm  | Modernizm

fot. Patryk Lewiński, źródło: mode:lina