Duńskie studio architektoniczne stworzyło projekt osiedla apartamentowców w stolicy Słowacji. Ma ono swoim kształtem przypominać pobliskie pasmo górskie. Jest zielono, nowocześnie i ekologicznie. Brawo! 

Biuro EFFEKT zaproponowało kompleks składający się z kilku budynków, o łącznej powierzchni 120 tysięcy metrów kwadratowych. Projekt nazwany Južna Dolina otoczony jest polami i lasami leżącymi nad Dunajem. Z tego powodu, architekci kładli duży nacisk na wygląd inwestycji i na to, by współgrała z otoczeniem. Osiągnęli to dzięki zaplanowaniu przestrzeni zielonych, oczek wodnych oraz siatki kanałów imitujących wspomniany wcześniej Dunaj. Wewnątrz osiedla powstaną place i skwery. Parkingi ukryto natomiast pod powierzchnią parku, wynosząc go delikatnie w górę, nadając częściom zielonym górskiego charakteru.