Przestrzenie biurowe często kojarzone są z mało przyjaznym, anonimowym charakterem. Architekci z Grupy Metaforma stanęli przed wyzwaniem zaprojektowania miejsca, które nie tylko będzie sprzyjać koncentracji podczas pracy, ale także pozwoli w pełni zregenerować się w czasie przerw.

W zaprojektowanej przestrzeni wyodrębniono i podkreślono poszczególne strefy funkcjonalne, część wejściową, open space’y z call center, sale konferencyjne oraz wplecione w całość mniejsze salki spotkań i boksy sprzyjające rozmowom i odpoczynkowi. Strefy wejściowe, ze względu na specyfikę pracy firmy, wyposażono w szafki na rzeczy prywatne pracowników. Wyraźnie wydzielona granica daje poczucie odizolowania życia prywatnego od zawodowego.

Głośne warunki pracy oraz chęć stworzenia niepowtarzalnego charakteru call center, zdeterminowały konieczność zostawania indywidualnych rozwiązań poprawiających akustykę. Poszczególne stanowiska Grupa Metaforma przedzieliła za pomocą fornirowanych, ażurowych paneli rozpraszających dźwięk, a także paneli wypełnionych tkaninami o właściwościach pochłaniających. Zaprojektowano również wysokie ścianki działowe minimalizujące dyskomfort pracy w dużej, otwartej przestrzeni. Detale w postaci donic z zielenią, umiejscowione przy poszczególnych zespołach biurek, nadały przestrzeni przyjazny charakter.

Warto podkreślić rozwiązanie w postaci boksów przeznaczonych na szybkie spotkania, bez konieczności angażowania sal konferencyjnych. Boksy te są również odpowiedzią na potrzebę wykreowania w przestrzeni biurowej miejsca do odpoczynku pracowników.

Oryginalnym zabiegiem zaproponowanym przez projektantów jest sposób identyfikacji małych sal spotkań. Odstąpiono od klasycznej numeracji pomieszczeń na rzecz przypisania poszczególnym salom jednej z planet Układu Słonecznego.


W całej koncepcji ograniczono ilość materiałów i zastosowano powtarzające się pastelowe kolory. W przestrzeni dominuje drewno o ciepłym odcieniu, często w postaci przegród i paneli o charakterystycznym wzorze w jodełkę. Przy doborze materiałów uwzględniono aspekt zarówno wizualny, jak i ekonomiczny.

Zaprojektowana przestrzeń jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego pracownika. Grupa Metaforma skupiła się nie tylko na wykreowaniu komfortowego miejsca pracy, ale także wyposażyli powierzchnię w strefy umożliwiające odpoczynek i rekreację. Dzięki zindywidualizowanym rozwiązaniom biuro stało się swoistym mikrokosmosem.

Zespół projektowy: Dominik Kolenda i Anka Topolska, Paulina Wieczorek, Magdalena Sawicka
Foto: strazynski.pl