Cukiernia Nad & Greg w Krakowie

Cukiernia Nad&Greg to nowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa. Wnętrze lokalu zaprojektowane zostało przez biuro architektoniczne NArchitekTURA. O tym, jak wyglądał proces jego tworzenia zapytaliśmy autorów projektu Bartosza Haducha i Łukasza Marjańskiego.

Realizacja cukierni francuskiej Nad & Greg to dla nas, jako architektów, splot pomyślnych okoliczności i pozytywnych niespodzianek. Koncepcja, którą przygotowaliśmy w ekspresowym tempie dla przyjaciół pochodzących z Belgii i Francji, powstawała równolegle z pracami na budowie, w ciągu zaledwie trzech miesięcy – od marca do maja 2016 roku. Proces ten przypominał nieco udział w zawodach w projektowaniu na czas. Wnętrze na parterze kamienicy z początku XX wieku przy Rynku Podgórskim w Krakowie stopniowo odkrywało przed nami swój potencjał. Okazało się „uszyte na miarę” potrzeb niewielkiej cukierni. Po skuciu niezbyt atrakcyjnych niebieskich płytek ceramicznych odkryliśmy historyczną kamienną posadzkę, którą zdecydowaliśmy się odrestaurować. Charakterystyczna mozaika jasnych i ciemnych płyt z marmuru zdeterminowała dość minimalistyczne podejście do pozostałych elementów aranżacji. Jedną z pierwszych decyzji projektowych było wyczyszczenie i wyeksponowanie zachowanych sklepień krzyżowych za pomocą dyskretnego, pośredniego oświetlenia. Wysokie i głębokie wnęki okienne w dwóch głównych pomieszczeniach wykończyliśmy drewnianymi meblami, w ramach których zintegrowaliśmy ławki, stoliki oraz ruchome okiennice. Formy te kadrują widoki na pobliską ulicę, rynek i neogotycki kościół św. Józefa zaprojektowany przez Jana Sasa-Zubrzyckiego. Zmienne ustawienia okiennic informują ponadto o otwarciu lub zamknięciu lokalu. Każdy z drewnianych elementów wzbogaciliśmy o charakterystyczną perforację imitującą dziurkę od klucza. Otwory te podkreślają osie widokowe przecinające całe wnętrze, od placu aż po oficynę; zachęcają też przechodniów do zaglądnięcia do wnętrza cukierni. Większość mebli wykonano z bielonego drewna bukowego i dębowego, a krzesła i ławki dodatkowo wzbogacono o zdejmowalne okrycia z materiału. Motyw ten można uznać za architektoniczną interpretację krawiectwa haute couture. Zupełnie odmienny charakter ma natomiast złota sala usytuowana od strony oficyny, będąca ukłonem w stronę twórczości francuskiego artysty – Yves’a Kleina. Ciepły, kameralny charakter jej wnętrza podkreślają żarówki umieszczone bezpośrednio na ścianach. Aranżację przestrzeni dopełnia instalacja artystyczna Les Étoiles (Gwiazdy) umieszczona na sufitach w głównych salach. Jest ona dość zaskakującą interpretacją historycznej tradycji dekorowania sklepień. Zamiast figuratywnych ornamentów postanowiliśmy nawiązać w pośredni sposób do charakteru lokalu, wykorzystując nazwiska francuskich i belgijskich gwiazd, związanych z nauką, kulturą i sztuką. Odczytanie poszczególnych wyrazów jest jednak możliwe wyłącznie za pomocą lustrzanych świeczników umieszczonych na każdym ze stolików. W ten sposób doświadczenia kulinarne i estetyczne wzbogacone są o rodzaj interaktywnej gry, do której zapraszani są wszyscy goście cukierni Nad & Greg.

Projekt architektoniczny: NArchitekTURA / Bartosz Haduch, Łukasz Marjański www.narchitektura.pl

Instalacja artystyczna Les Étoiles:Bartosz Haduch, Michał Haduch

Grafika, web:Free3 / Paulina Suchińska, Bartek Suski

Fotografie: Jakub Certowicz, Bartosz Haduch

Be first to comment