Nowy budynek Wydziału Neofilologii Uniwersytetu Gdańskiego. Zaglądamy do środka

Uniwersytet Gdański powiększył swój kampus o nowy gmach! Budynek Neofilologii pełny jest nowoczesnych rozwiązań. Powstały sale dydaktyczne z systemem ułatwiającym udział w wykładach osobom niedosłyszącym, laboratorium językowe, a nawet aula, w której można organizować koncerty i spektakle teatralne.

To nowoczesna konstrukcja z siedmiopiętrowym budynkiem administracyjnym, do którego przeniósł się rektorat UG oraz trzypiętrowa przestrzeń dla studentów. Budynek Neofilologii i budynek administracji centralnej to dwa oddzielne gmachy stanowiące architektoniczną całość.

Obiekt wyróżnia zdecydowanie świeże podejście do architektury spośród budynków wchodzących w skład kampusu. Jednocześnie respektuje otoczenie, ponieważ kolorystyka użytych materiałów jest spójna z pozostałymi budynkami. Postawiliśmy tu na materiały szlachetne, takie jak szkło, okładziny aluminiowe czy wielkoformatowe płyty betonowe, w kolorze szarym i czerwonym. Zastosowaliśmy tu proste, modernistyczne i ponadczasowe formy architektoniczne, które z pewnością oprą się upływowi czasu – mówi jeden z projektantów obiektu arch. Jarosław Rawerski z pracowni Wolski Architekci.

Nowoczesne i minimalistyczne są także wnętrza. Skromne nie jest za to wyposażenie obiektu. Jest tu ponad 60 sal wykładowych z rzutnikami, dzięki którym wykładowcy mają możliwość prowadzenia zajęć multimedialnych. Znajdziemy tu także centrum e-learningowe UG, sale do tłumaczeń specjalistycznych wyposażone w systemy do tłumaczeń translatorycznych i kabiny symultaniczne, laboratorium językowe, sale komputerowe oraz wyjątkową aulę, pełniącą również rolę nowoczesnej sali teatralnej.

W budynku odbywają się wystawy studentów ASP i koncerty znanych artystów, a także adeptów Akademii Muzycznej. Działają m.in. instytuty Anglistyki i Amerykanistyki, Skandynawistyki i Lingwistyki Stosowanej, Filologii Germańskiej, Romańskiej, Wschodniosłowiańskiej oraz Katedra Slawistyki.

Wnętrza budynku wykonane są w większości z surowych materiałów np. beton, okładziny HPL, które słabo pochłaniają dźwięk, co mogłoby znacznie utrudnić pracę i naukę w obiekcie.

Aby wyciszyć zwłaszcza te otwarte, wielopoziomowe przestrzenie, postawiliśmy na sufity akustyczne. W tym projekcie sprawdziły się idealnie. Wszystkie rozwiązania akustyczne konsultowaliśmy z dr hab. Andrzejem Kulowskim z Politechniki Gdańskiej – dodaje architekt Jarosław Rawerski.

zdjęcia: materiały prasowe

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Pomorskiego na lata 2007-2013.

Be first to comment