O planach jego budowy informowaliśmy na początku roku. Zielone wzgórze zaprojektowali architekci z renomowanej pracowni MVRDV. Tym razem rzeczywistość okazała się brutalna, a wzgórze… nie tak zielone, jak zapowiadano.

Marble Arch Hill to tymczasowa instalacja, którą zbudowano w pobliżu Hyde Parku w Londynie. Konstrukcja ma pozytywnie wpłynąć na komfort życia oraz ożywić dzielnicę. Zielone wzgórze zbudowano na specjalnym rusztowaniu. W ten sposób wyznaczono spacerową ścieżkę, która wiedzie na jej szczyt. Stamtąd rozpościera się atrakcyjny widok na okolicę. Cały projekt promowano pokazując bardzo dobrej jakości wizualizacje przygotowane przez Holendrów z MVRDV.

Projekt powstał, aby zaktywizować mieszkańców dzielnicy, by ci częściej odwiedzali handlową ulicę Oxford. Architekci zaproponowali projekt sztucznej góry, która nawiązuje do historii tego miejsca. W topografii miasta Marble Arch oznaczał kiedyś narożnik Hyde Parku, ale w latach 60. XX wieku zbudowano tam nowe drogi, które zmieniły układ terenu tworząc drogową wyspę odciętą od reszty parku. Powstanie góry ma więc przywrócić temu zakątkowi pierwotną funkcję.

fot. Dezeen

Sztuczne wzgórze ma 25 metrów wysokości. Projekt zakładał, że miejsce pokryją różne gatunki drzew i krzewów, których kolory uatrakcyjnią teren tworząc atrakcyjne i unikalne miejsce. Pod warstwą ziemi znalazł się pawilon, w którym organizowane będą wydarzenia kulturalne. Nie wiadomo, jak długo zielone wzgórze będzie istnieć. Kiedy zapadnie decyzja o likwidacji tymczasowej instalacji, drzewa rosnące na jego powierzchni mają zostać przesadzone do pobliskich ogrodów i parków.

Budowa sztucznej góry kosztowała 2 miliony funtów. Tuż po otwarciu goście, którzy weszli na jej szczyt czuli się zawiedzeni. Krytyczne głosy dotarły do urzędników z Westminster City, którzy zdecydowali o zamknięciu zielonej atrakcji i zwrocie pieniędzy za zakupione bilety. Architekci z MVRDV bronią swojego projektu informując, że budowa ciągle trwa, dlatego konstrukcja nie zyskała jeszcze pożądanego wyglądu.. Swoje ma też zrobić natura, tylko czy drzewa i krzewy zdążą urosnąć tak, by pokryć powierzchnię góry?

MVRDV to holenderska pracownia architektoniczna, która ma na swoim koncie wiele słynnych projektów i realizacji. Zaprojektowali oni między innymi szklany biurowiec, którego wygląd przypomina wiejską chatę (czytaj TUTAJ), . Pierwszym projektem MVRDV, który zrealizowano w Polsce jest wieżowiec Bałtyk w Poznaniu.

Czytaj też: Ciekawostki | EkologiaZieleń | Londyn | Sztuka | MVRDV | WhiteMAD na Instagramie

źródło zdjęć: Dezeen, MVRDV