Autorką tego pomysłowego i proekologicznego projektu jest Anna Piasek, absolwentka uczelni The École cantonale d’art de Lausanne (ÉCAL), mieszczącej się we francuskojęzycznej części Szwajcarii. Piasek w ramach swojej pracy dyplomowej zaproponowała stworzenie opakowań na wynos, które będą łatwe w produkcji, a po zużyciu będzie je można łatwo zutylizować.

Projekt nazwany przez Annę Piasek „The One Size, X Size” to zestaw trzech różnych opakować, które razem tworzą pełen zestaw, w który zapakować można zarówno zupy, sałatki, dania główne, jak i zimne oraz ciepłe napoje. Tworząc opakowania Anna Piasek inspirowała się tradycyjnymi japońskimi bento box’ami, które są popularną formą przechowywania posiłków w krajach azjatyckich. To, co wyróżnia opakowania na od Anny Piasek to ich funkcjonalność oraz możliwość oddzielenia kilku rodzajów posiłku w obrębie jednego, oktagonalnego opakowania. Dzięki temu nie trzeba zużywać dodatkowych pudełek na mniejsze dania, przekąski, czy sałatki.

Kolejną, o ile nie najważniejszą cechą stworzonych przez projektantkę produktów jest ich ekologiczny proces produkcji, a także fakt, że opakowania są wyjątkowo łatwo biodegradowalne. Pudełka wykonane zostały z formowanej celulozy, zwanej również masą włóknistą, która składa się wyłącznie z wody i odzyskanej makulatury. Powstała w wyniku zmieszaniu dwóch półproduktów pulpa tłoczona jest do foremek, gdzie zastyga przybierając stałą formę. Podobne rozwiązanie stosuje się przy produkcji wytłaczanek do jajek, jednak opakowania od Anny Piasek mają być bardziej funkcjonalne i wytrzymałe. Brawo!

Czytaj też: Ciekawostki | Opakowania | Ekologia | Plastik | Recykling | Portfolio

źródło: dezeen.com