Prezentowane mieszkanie miało być prostą oprawą dla zgromadzonych przez lata pięknych przedmiotów. Właścicielka chciała aby jej nowy dom w Gdyni był prosty i elegancki jednak duża ilość wyrazistych akcentów sprawia, że ma ono swój wyjątkowy, niepowtarzalny charakter, który projektanci nazywają „boheme”!

Jest tu dużo sztuki, obrazów, pamiątki z czasów gdy inwestorka mieszkała w Argentynie, prace zaprzyjaźnionych artystów z warszawskiej ASP czy imponująca kolekcja szkła Zbigniewa Horbowego.

Apartament jest duży jednak rozplanowanie przestrzeni nie należało do najłatwiejszych, bowiem na przeciwko wejścia zlokalizowany jest  komin. Przez to wąski długi korytarz z duża ilością drzwi była rzeczą nieuniknioną.  Dzieli on mieszkanie na dwie strefy- olbrzymią strefę dzienną z pięknym balkonem i dwie sypialnie z łazienką oraz ukrytą w meblowej zabudowie garderobą.

Aby ciemny i wąski korytarz zyskał jednak na atrakcyjności, zabudowę garderoby wykonano w pięknym ciepłym odcieniu orzechowego forniru. dodatkowo pojawia się podświetlana nisza wykonana przez kowala z blachy miedzianej. Wszystkie drzwi natomiast zostały zaprojektowane i wykonane na  miarę w jednej z trójmiejskich stolarni. Ich delikatny ramiak i podziały skrzydła inspirowane były surowym holenderskim designem.

W salonie kluczowy jest kolor ściany- nieoczywisty odcień, zależnie od pory roku a nawet pory dnia  przybiera kolory morza i  nieba. Dopełnienie stanowi szalenie wygodna sofa z Nap concept- – to wszystko wprowadza w nastrój kontemplacji i odpoczynku… W sezonie letnim salon  powiększa się on  o kameralny taras, będący wielkim atutem tego mieszkania. Dużą role odgrywa oświetlenie-połączenie lamp nastropowych i wiszących dużych żyrandoli pozwala wyeksponować klimat i walory mieszkania.

Sypialnia, stosunkowo niewielka mieści wszystko co potrzeba- całość mebli – łóżko, szafa i komoda obie wykonane na miarę. tutaj warto zwrócić uwagę na detal fornirowanej palisadki. Wszystkie projektowane meble to bardzo proste formy- mają wydobyć jakość wykorzystanych materiałów- piękne forniry i kamień w kuchni.

Obok sypialni znajduje się łazienka- tutaj króluje połączenie złamanej bieli z czernią, pojawia się też piękny naturalny kamień. Tutaj miejsce zostało wykorzystane w 100% , cała fornirowana zabudowa z miskami wc otwiera się dając miejsce na magazynowanie ręczników i kosmetyków. Duży wkład w projekt miała córka właścicielki wyszukując wiele wysmakowanych detali- np uchwyty z polskiej manufaktury ,Plankton dla domu’ czy unikatowe lustro ,klucz’ do sypialni. Za projekt gdyńskiego mieszkania odpowiadała pracownia Magma.Świetne zdjęcia wykonało Studio Kroniki.