Apartament w Kijowie powstał dla młodego małżeństwa, które postanowiło wyremontować mieszkanie odziedziczone po rodzicach. Do współpracy zaprosili architektów z pracowni ater.architects założonej przez Alexandra Ivasiva oraz Yuliyę Tkachenko. 

Mieszkanie znajduje się w samym sercu stolicy Ukrainy. Właściciele, postanowili wyremontować otrzymane od rodziców mieszkanie w taki sposób, by było nie tylko bardziej nowoczesne, ale również bardziej funkcjonalne i estetyczne. W tym celu zatrudnili lokalnych architektów z pracowni ater.architects, których zadaniem było przeprojektowanie mieszkania mierzącego nieco ponad 65 metrów kwadratowych. 

Architekci zaproponowali usunięcie kilku ścian działowych, aby zyskać dodatkową przestrzeń. W ten sposób, kilkupokojowe mieszkanie zostało podzielone na dwie główne strefy – wspólną, w której znalazł się salon, niewielka jadalnia z kuchnią oraz mały korytarz, a także na strefę prywatną z wydzieloną łazienką i sypialnią gospodarzy. Ciekawym zabiegiem zastosowanym przez architektów z ater.architects , było zastąpienie wyburzonych ścian działowych kurtynami w kolorze głębokiego kobaltu. 

Apartament w Kijowie to również świetnie dopasowane detale, które razem dodają mu niezwykłego uroku. Kuchnia wykończono czarnymi szafkami i blatami, które zostały zestawione z dębowymi elementami okleiny, które zapewniają przytulniejszy nastrój. Warto zwrócić uwagę na czarne płytki ceramiczne, które otoczono różowymi fugami. Dzięki czemu czerń dodaje kuchni eleganckiego sznytu, ale jednocześnie nie przytłacza.

Salon jest jasny i przestronny. Głównym bohaterem pomieszczenia jest niewątpliwie sofa w kolorze pudrowego różu, która stoi na tle niebieskiej zasłony oddzielającej pokoje. Narożnik mieszkania jest przeznaczony dla właściciela domu, który zajmuje się tworzeniem muzyki elektronicznej. Łazienka właścicieli została również utrzymana w minimalistycznym stylu. Jej ściany zdobi głęboko niebieska farba, która nawiązuje do kurtyn.

Czytaj też: Apartament Ukraina  | Kijów  | Architektura | Wnętrza |

zdjęcia: Alexey Yanchenkov
źródło: ater.architects